Copiii mintii, de Orson Scott Card

30 decembrie 2012
Copiii mintii, de Orson Scott Card

Copiii mintii, de Orson Scott Card

Copiii mintii este al patrulea volum din seria “Jocul lui Ender” sau “Saga lui Ender”, cum mai este numita celebra serie SF, de Orson Scott Card. Saga contine 11 romane si 10 nuvele.

Primele doua volume din serie, “Jocul lui Ender” si “Vorbitor in numele mortilor” au castigat premiile Nebula si Hugo. Card este singurul autor SF care a castigat celebrele premii in doi ani consecutivi.

Copiii mintii” a fost gandita ca parte din “Xenocid” , al treilea volum al seriei SF, inainte ca acesta sa fie despartit in doua carti distincte.

In cautarea unei metode de a reface descolada, virusul fatal care infesteaza intregul ecosistem al coloniei Lusitania (prin aceasta aparand Lusitania de o flota stelara pe cale sa sterilizeze planeta cu aceeasi arma cu care Ender, pacalit fiind, distrusese Gandacii in primul volum din serie), inteligenta artificiala Jane reuseste sa creeze teleportarea materiei. Astfel, ea poate “muta” instantaneu porcusorii in afara universului si inapoi, pe alte planete locuibile.

Andrew (Ender) joaca un rol limitat in incercarea de salvare a Lusitaniei. Rolul principal il joaca Peter si Valentine, “copiii mintii” lui Ender, fratii sai pe care ii re-creaza in minte, si Jane. Acestia trebuie sa strabata galaxia pentru a gasi alte planete pe care sa ii teleporteze pe porcusori, si de asemenea incearca sa ii influenteze pe politicienii si pe filosofii care au puterea sa opreasca flota Congresului Stelara. Jane insa este sabotata de catre Congresul Stelar si puterile incep sa ii slabeasca.

Cei care nu au citit volumele precursoare ar putea intelege mai greu firul epic. Insa aici intervine maiestria lui Card.

Din nou avem de-a face cu o scriere care impleteste elemente sci-fi cu concepte religioase si mistice, intr-o poveste dureroasa pe alocuri, presarata cu drame familiale.

Volumul lasa cateva mistere neelucidate, pentru a fi rezolvate intr-o scriere ulterioara.

Card a incercat cu acest volum sa conceapa o capodopera la fel de mare ca “Jocul lui Ender”. Aceasta este o capcana in care cad multi autori, dupa un succes rasunator. Nu reuseste in totalitate, insa “Copiii mintii” este o lucrare fascinanta, foarte emotionanta, elevata.

Urmeaza “Umbra lui Ender”.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *