Inclestarea regilor, de George R.R. Martin

28 ianuarie 2013
Inclestarea regilor, de George R.R. Martin

Inclestarea regilor, de George R.R. Martin

Inclestarea regilor este al doilea volum din saga SF “Cantec de gheata si foc” si continua volumul numit “Urzeala tronurilor”.

A fost publicata pe 16 noiembrie 1998 in Marea Britanie, lansarea din Statele Unite fiind facuta in martie anul urmator. La fel ca si “Urzeala tronurilor”, “Inclestarea regilor” a fost premiata cu Premiul Locus si nominalizata la Premiul Nebula. A fost ecranizata de HBO – sezonul al doilea din seria numita de canalul de televiziune “Urzeala tronurilor”.

Actiunea incepe exact unde a fost lasata in volumul anterior, deci cele doua nu pot fi separata si trebuie citite ca un intreg. Urmarim desfasurandu-se vietile personajelor cu care am facut deja cunostinta, intr-un sir de evenimente haotice si nebunesti. Martin ne introduce intr-un taram fantastic, dominat de intrigi politice. Personajele sunt tarate in conflicte din care nu pot scapa si cei care reusesc sa isi pastreze demnitatea si curajul in ciuda tuturor intamplarilor devin eroi tocmai prin prisma umanitatii lor.

Structura narativa a romanului este surprinzatoare. Ni-l prezinta mai intai pe Stannis Baratheon, vazut prin ochii lui Davos Seaworth, un fost contrabandist care ii este acum cel mai loial capitan. Stannis se asociaza cu o preoteasa a Lordului Luminii, Lady Melisandre, care are niste puteri de-a dreptul inspaimantatoare: toti adversarii lui Stannis mor in moduri misterioase si brutale, zvonindu-se ca la mijloc ar fi vorba despre magie neagra. Stannis este o amenintare tacuta care se profileaza pe fundalul povestii pe masura ce aceasta se desfasoara. Urmarim intriga dintre urmasii Stark si familia Lannister, intr-o superba insiruire de povesti fantasy cu personaje dintre cele mai bine conturate din toata literatura de gen. Dincolo de scenele de actiune pline de suspans, avem de-a face cu o opera dedicata fiintei umane in toata complexitatea ei. Desi Martin intruchipeaza personaje care sunt in esenta bune sau rele, totusi acestea au derapajele lor si reactioneaza la intamplarile prin care trec in moduri pe care le putem intelege. Catelyn Stark, de exemplu, cu toate ca ramane curajoasa in fata oribilei destramari a familiei ei, ajunge in cele din urma imuna la durere – o reactie absolut umana.

Inclestarea regilor” este o fantezie SF maiestuoasa.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *