Urzeala Tronurilor, de George R.R. Martin (Seria Cantec de Gheata si Foc)

18 octombrie 2012
Carte SF Urzeala Tronurilor

Carte SF Urzeala Tronurilor

[maxbutton id=”1″ url=”http://cartisf.info/cumpara/redirect.php?bid=22937″]

Urzeala Tronurilor este prima carte din seria Cantec de Gheata si Foc, scrisa de autorul american George R.R. Martin. A fost prima data publicata pe 6 August 1996, a castigat in 1997 Premiul Locus, a fost nominalizata in 1998 pentru Premiul Nebulas in in 1997 pentru Premiul World Fantasy. Nuvela Sangele Dragonului, curpinsa in Capitolul Daenerys Targaryen din roman, a castigat in 1997 Premiul Hugo pentru Cea mai Buna Nuvela. In Ianuarie 2011 romanul a devenit bestseller-ul publicatiei New York Times.

In roman, prezentand diferite puncte de vedere si intrigi, Martin introduce casele de nobili din Westeros, Zidul si intriga Targaryen. Romanul a imprumutat numele sau catorva jocuri inspirate de acesta. Este in acelasi timp si baza primului sezon al serialului Urzeala Tronurilor, un serial de televiziune facut de HBO.

Romanul Urzeala Tronurilor urmareste simultan trei povesti principale.

Cele Sapte Regate

Povestea incepe cu Lordul de Winterfell care, reprezentand cele Sapte Regate, trebuie sa condamne si sa execute un dezertor al Rondului de Noapte, sub supravegherea fiilor sai. Pe drumul de intoarcere, fii lordului gasesc 6 pui de lup preistoric, lupi care le sunt incredintati lor, lupul preistoric fiind pecetea Familiei Stark.

Zidul

Prologul romanului introduce salbaticie din afara regatului, situata dincolo de Zid. Zidul, o constructie antica de 200 m inaltime si lung de 480 km, construit din gheata, piatra si vraji antice, protejeaza Cele Sapte Regate dinspre Nord si este pazit de ordinul Rondul de Nopate. Oamenii care formeaza acest ordin sunt porecliti corbi, depun un juramant prin care se obliga sa apere Zidul pe viata, renuntand la casatorie si purtand doar haine negre. In tinutul de la Nord de Zid, o mica patrula de vanatori calare se intalneste cu niste fiinte supranaturale diabolice considerate de mult disparute. Toti membrii patrulei sunt ucisi, mai putin unul din ei care fuge catre Sud. Supravietuitorul este considerat tradator si este executat in deschiderea povestii Cele Sapte Regate.

In Est

Peste mare, in orasul liber Pentos, Viserys Targaryen traieste in exil impreuna cu sora sa de 13 ani, Daenerys. Este fiul si singurul descendent de sex masculin al lui Aerys al II-lea al casei Targaryen, Regele Nebun, care a fost detronat de Robert Baratheon in timpul Razboiului Uzurpatorului. Casa Targaryen a condus Westeros ca lorzi-dragoni pentru aproximativ 300 de ani, dar puerile si dragonii lor sunt acum pierduti. Viserys negociaza un contract nuptial prin care o ofera pe sora sa lui Khal Drogo, un conducator al luptatorilor nomazi Dothraki, in schimbul armatei necesara pentru recucerirea Tronului de Fier Westeros pentru casa Targaryen. Negustorul bogat care ii gazduia pe Viserys si pe Daenerys, ofera ca dar de nunta trei oua de dragon pietrificate.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *