Xenocid, de Orson Scott Card

21 decembrie 2012
Xenocid, de Orson Scott Card

Xenocid, de Orson Scott Card

Xenocid este al treilea volum din seria Jocul lui Ender sau “Saga lui Ender”, cum mai este numita celebra serie SF, de Orson Scott Card. Saga contine 11 romane si 10 nuvele.

Primele doua volume din serie, “Jocul lui Ender” si “Vorbitor in numele mortilor” au castigat premiile Nebula si Hugo. Card este singurul autor SF care a castigat celebrele premii in doi ani consecutivi.

Xenocid” a avut propria faima, primind nominalizari la premiile Locus si Hugo.

Numele de xenocid, format din “xeno”, care inseamna de natura extra-terestra, si “cid”, sufixul pentru omor, inseamna distrugerea selectiva a unei rase extraterestre.

Actiunea are loc din nou pe Lusitania, colonia catolica in care convietuiesc in pace doua rase: cea umana si cea extraterestra, asa numitii porcusori pe care ii cunoastem din “Vorbitor in numele mortilor”. Insa armonia dintre cele doua rase este amenintata de teama oamneilor fata de descolada, un virus absolut necesar porcusorilor, insa mortal pentru rasa umana. Oamenii trebuie sa manance hrana injectata cu inhibitori pentru a anihila efectele devastatoare ale virusului. Congresul Stelar, temandu-se de raspandirea virusului pe alte planete, trimite o flota in spatiu cu misiunea de a steriliza planeta cu un dispozitiv de dezagregare moleculara. Andrew (Ender) folosise dispozitivul pentru a distruge gandacii (din primul volum, “Jocul lui Ender”) si nu admite un nou xenocid. Asa ca impreuna cu familia lui incep sa caute metode alternative de neutralizare a virusului fara sa ii afecteze pe porcusori. Salvarea Lusitaniei s-ar putea afla in mainile unei colonii chineze, Path, loiala Congresului Stelar. Liderul spiritual chinez fac parte dintr-o casta superioara, care are capacitatea sa vorbeasca cu zeii.

Dinamica familiei este unul din cele mai importante aspecte ce tin de interactiune din opera a lui Card. In “Xenocid” , doua familii vor fi despartite in batalia intre salvarea sau distrugerea Lusitaniei.

Religia joaca un rol important in romanul SF a lui Card, fiind un element-cheie in cultura ambelor colonii descrise. Insa Card introduce concepte noi, inventate de el, cu origini in teoria stringurilor si alte teorii mitologice.

Urmeaza “Copiii mintii”, a patra lucrare din serie.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *