Vrajitorul si globul de cristal, de Stephen King

18 ianuarie 2013
Vrajitorul si globul de cristal, de Stephen King

Vrajitorul si globul de cristal, de Stephen King

Vrajitorul si globul de cristal este al patrulea volum din cele 8 ale seriei SF “Turnul intunecat”. Stephen King si-a caracterizat aceasta serie de carti SF ca “magnus opus”, opera lui fundamentala.

Seria include teme din multiple genuri SF: fantasy, science fantasy, horror si western si il are ca personaj central pe Roland Deschain, ultimul descendent dintr-un ordin cavaleresc supranumit “pistolarii”, in calatoria sa spre Turnul Intunecat, o cladire mitologica considerata centrul Universului.

Vrajitorul si globul de cristal” reia aventura acolo unde a lasat-o al treilea volum din seria SF. Roland, Jack, Eddie si Susannah reusesc sa scape din trenul nebun pasionat de ghicitori.

Cei patru, impreuna cu Oy, un personaj mitologic care apare in volumul anterior, ajung intr-un oras parasit, numit Topeka, care, spre surprinderea lor, este un oras din Kansas din anii ’80. In continuare Stephen King ne surprinde cu o poveste intr-o poveste, Roland dezvaluindu-le parteneilor de drum trecutul sau – o povestea ametitoare in care el este alungat de acasa pentru propria protectie si se indragosteste de femeia promisa altuia. Este descris si momentul in care Roland si-a vazut viitorul intr-un glob de cristal si pe femeia iubita arzand de vie ca pedeapsa a complotului celor doi.

Dupa aceasta incursiune in trecutul lui, povestita pe parcursul unei nopti, Roland isi continua aventura ajungand in “Orasul Smaragdelor”. Paralela cu “Vrajitorul din Oz” continua, prezentandu-ne un vrajitor care ii blesteama armele lui Roland, facandu-l pe acesta sa rateze cand incearca sa il ucida. Un alt fapt dramatic este dezvaluit de catre un personaj ciudat, si anume faptul ca Roland si-a ucis fara sa vrea mama. Se pare ca Roland este ca o piaza rea pentru toti cunoscutii si apropiatii sai. Cu toate acestea, atunci cand li se da posibilitatea sa aleaga, Eddie, Susannah si Jake nu il parasesc, ci il urmeaza in calatoria sa spre Turnul Intunecat.

Stephen King creaza si in acest volum al seriei SF o lume fantastica, neobisnuita, de groaza, greu de descris in cateva cuvinte. Surprinzator este modul in care Roland este infatisat in acest volum, parca este umanizat si cititorul vede o alta latura a lui.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *