Umbra lui Ender, de Orson Scott Card

14 ianuarie 2013
Umbra lui Ender, de Orson Scott Card

Umbra lui Ender, de Orson Scott Card

Umbra lui Ender este al cincilea volum sf din seria “Jocul lui Ender” sau “Saga lui Ender”, cum mai este numita celebra serie SF, de Orson Scott Card. Saga contine 11 romane si 10 nuvele.

Primele doua volume din serie, “Jocul lui Ender” si “Vorbitor in numele mortilor” au castigat premiile Nebula si Hugo. Card este singurul autor SF care a castigat celebrele premii in doi ani consecutivi.

Actiunea din “Umbra lui Ender” se petrece concomitent cu cea din “Jocul lui Ender” si descrie aceleasi evenimente, insa din alta perspectiva: cea a lui Bean.

Bean este un copil genial care devine confidentul lui Andrew (Ender) si singurul sau prieten adevarat in timpul petrecut la Scoala de Lupta.

Card s-a aventurat destul de riscant cu acest roman. Daca ar fi dat gres, ar fi fost privit cu dispret de catre cititori– s-ar fi considerat ca vrea sa profite de succesul avut cu “Jocul lui Ender” pentru a reculege roadele. Insa “Umbra lui Ender” este la fel de spectaculoasa si are aceleasi calitati care au facut din “Jocul lui Ender” un bestseller nemuritor.

Card renunta la naratiunea contemplativ-meditativa din “Xenocid” si din “Copiii mintii”, foarte provocatoare insa considerata de unii plictisitoare. In schimb, abordeaza o istorisire vie, proaspata, care curge neintrerupt.

Bean este un personaj cel putin la fel de interesant ca Ender. El este un copil de numai 4 ani care creste pe strazile din Rotterdam intr-o saracie cumplita. Are insa inteligenta unei minti adulte dar nu si dezvoltarea emotionala pe masura. E salvat de pe strazi de o calugarita si trimis la Scoala de Lupta, intrucat calitatile sale erau vizibile. Aflam ca inteligenta i se datoreaza unui experiment stiintific.

Fiind comparat constant cu Ender, Bean ajunge sa isi doreasca sa devina liderul pe care il vede Congresul in Ender, pe care il pregatesc in secret sa ii ajute in exterminarea Gandacilor. Insa Bean, in ciuda inteligentei superioare, nu are calitatile de lider necesare si isi da seama ca trebuie sa le deprinda.

Intreaga carte SF este concentrata pe tema luptei lui Bean impotriva administratiei.

Card a pariat pe o carte riscanta si a castigat. “Umbra lui Ender” este o incununare a succesului avut cu “Jocul lui Ender”.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *