Ultima Teorema, de Arthur C. Clarke si Frederick Pohl

29 august 2013
Sir. Arthur C. Clarke, Frederik Pohl - Ultima Teorema (paperback)

Sir. Arthur C. Clarke, Frederik Pohl – Ultima Teorema (paperback)

Ultima teorema” este un roman SF publicat de celebrii autori Arthur C. Clarke si Frederick Pohl in 2008, putin inainte ca marele vizionar care a fost Sir Arthur C. Clarke sa ne paraseasca, la varsta de 91 de ani. El incepuse sa lucreze singur la acest roman SF, insa boala avansata si “blocajul scriitorului” l-au impiedicat sa continue, asa ca i-a cerut ajutorul lui Frederick Pohl si acesta a preluat manuscrisul si notitele lui Clarke, finalizand ideea maestrului.

Unele din conceptele din “Ultima teorema” au mai aparut in opera lui Clarke si inainte iar acum cei doi autori sugereaza subtil si poate putin arogant ca daca ideile din zorii literaturii SF ar fi fost puse in practica, omenirea ar fi acum un loc mai bun.

Ranjit Subramanian, un student din Sri Lanka pasionat de matematica si astronomie, dupa ce fusese incarcerat din cauza unei neintelegeri, incearca sa isi pastreze sanatatea mintala cat timp sta in arest rezolvand ecuatii matematice. Pasionat mai precis de marea teorema a lui Fermat, el reuseste ceea ce nu fusese realizat de nimeni pana atunci: gaseste demostratia completa, cu putin timp inainte de a fi eliberat. Bineinteles ca devine celebritate internationala si porneste un turneu in care tine conferinte stiintifice.

In timpul turneului este recrutat de CIA pentru o misiune neclara atat pentru el, cat si pentru cititor. Primeste insa si o oferta de a se alatura unei organizatii secrete a Natiunilor Unite, recrutorul fiind Gamini, un fost coleg de facultate cu care Ranjit avusese un scurt episod amoros. Nefiind convins insa de rolul sau, hotaraste sa refuze ambele oferte si se intoarce in Sri Lanka, unde accepta un post de profesor univesitar.

Restul evenimentelor, cu adevarat interesante, se intampla in culise. Organizatia din care face parte Gamini, al carei scop este instaurarea pacii mondiale, creaza o arma neletala cu impuls electromagnetic pe care o foloseste  in Coreea de Nord si America de Sud, ceea ce da nastere unor conflicte locale. Efectele armei sunt vazute insa din spatiu de catre o rasa extraterestra care le considera destabilizatoare pentru galaxie si trimite un echipaj pentru a neutraliza arma. Intre timp, oamenii reusesc crearea unui lift spatial si celebreaza reusita organizand o olimpiada pe Luna, la care participa si fiica lui Ranjit. Aceasta castiga olimpiada si intra intr-o cursa spatiala cu iahturi, in timpul careia este rapita de catre extraterestri. Inainte sa o elibereze, extraterestrii o folosesc ca purtator de cuvant pentru a se asigura ca rasa pamanteana nu prezinta un pericol pentru galaxie.

Cartea nu a primit multe aprecieri, insa merita citita macar pentru conceptele interesante care sunt prezentate.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *