Ucenicul asasinului, de Robin Hobb

28 august 2013

Ucenicul asasinului” este primul volum din trilogia SF “Farseer” scrisa de autoarea americana Margaret Astrid Lindholm Ogden, sub pseudonimul Robin Hobb. Aceasta este prima carte scrisa sub acest pseudonim, in anul 1995. Desi anuntata ca si opera de debut, trebuie mentionat ca autoarea a mai scris si inainte, insa sub alt pseudonim: Megan Lindholm.

Trilogia a fost asemanata cu “Terramare” a Ursulei K.LeGuinn si cu “Stapanul Inelelor” a lui Tolkien. Este o fantezie in cel mai pur inteles al cuvantului, plasata intr-un regat amenintat de intrigi si urzeli, cu un personaj in jurul caruia se invarte intreaga actiune.

Fitz Chivalry, bastardul viitorului rege, este incredintat de catre bunicul lui din partea mamei familiei regale. Nedorit si vazut ca o amenintare, Fitz este dat in grija lui Burrich, grajdar si soldat al tatalui sau. Acesta se achita de datorie cum poate mai bine si il ingrijeste pana cand regele (bunicul sau din partea tatalui) hotaraste sa il ia in regat si sa il faca ucenicul Asasinului Regal – asta in ciuda faptului ca tatal sau abdica din rolul de viitor rege, astfel spulberandu-i si lui sansele de a fi oficial recunoscut. Baiatul poseda un talent innascut, Harul, care ii permite comunicarea telepatica cu animalele. Pe langa asta, are si o inclinatie mostenita spre invatarea Mestesugului, o vraja folosita pentru a impartasi ganduri si putere. El devine fara sa vrea parte din complotul unuia dintre fiii regelui pentru preluarea tronului. In acelasi timp, si regele are planuri ascunse pentru Fitz – el vrea sa scape, cu ajutorul acestuia, de Piratii Corabiilor Rosii, atacatori care isi transforma victimele in “neoameni”, reducandu-i la stadiul de animale fara constiinta, extrem de agresive.

Cartea e scrisa la persoana intai, lucru neobisnuit pentru literatura de gen, insa foarte bine realizat, caci cititorul are rara ocazie sa patrunda in mintea personajului principal si sa-i inteleaga tulburarea profunda. Fitz este un baietel singur si singuratic, nedorit de nimeni dar folosit ca mijloc pentru atingerea unor scopuri viclene. Cartea este interesanta, are putin dialog insa asta da autoarei o oarecare libertate de miscare prin intriga complexa.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *