Tinuturile pustii, de Stephen King

15 ianuarie 2013
Tinuturile pustii, de Stephen King

Tinuturile pustii, de Stephen King

Tinuturile pustii este al treilea volum din cele 8 ale seriei SF “Turnul intunecat”. Stephen King si-a caracterizat aceasta serie de carti SF ca “magnus opus”, opera lui fundamentala.
Seria include teme din multiple genuri SF: fantasy, science fantasy, horror si western si il are ca personaj central pe Roland Deschain, ultimul descendent dintr-un ordin cavaleresc supranumit “pistolarii”, in calatoria sa spre Turnul Intunecat, o cladire mitologica considerata centrul Universului.
Tinuturile pustii” continua calatoria lui Roland spre Turnul Intunecat. Povestea incepe la 5 saptamani dupa finalul din “Alegerea celor trei”. Roland, Susannah si Eddie se indreapta catre o calatorie fantastica, in care descopera “Lumea de Mijloc”, cu personaje supranaturale ca un cyborg sau o creatura semi-mitologica cu o inteligenta speciala. Roland si Jake Chambers, camaradul pe care il lasase sa moara in prima parte a calatoriei, experimenteaza fenomene ciudate, paradoxale, trecand unul in lumea celuilat, ceea ce le declanseaza stari emotionale profunde si destabilizatoare. Roland se intreaba daca ei chiar s-au intalnit si ce este real din ce a trait, dupa ce a trecut prin cele trei usi in “Alegerea celor trei”.
Grupul se reuneste cu Jake si in drumul lor, cei patru trec prin Lud, un oras stravechi devastat de razboi, in care Jake este rapit si salvat, si in care lucruri si mai ciudate se petrec. Un tren computerizat extrem de inteligent, insa cuprins de nebunie din cauza degradarii avansate, pe care Roland si partenerii sai de drum il folosesc sa evadeze din Lud, ii provoaca pe acestia la un concurs de ghicitori amenintandu-i cu moartea. Spectaculosul roman SF se sfarseste cu trenul gonind printr-un tinut radioactiv populat cu animale mutante si ruine, unde se pare ca avusese loc ceva mult mai inspaimantator decat un razboi nuclear.
Acest volum este mai presus de imaginatie, este mai mult decat fantastic si infatiseaza o lume greu de descris in cateva cuvinte. Este o lume complexa si complicata, un taram fantezist si de groaza in acelasi timp.
Stephen King a fost puternic influentat de opera lui J.R.R. Tolkien, “Stapanul inelelor”, dar si de filmul “Bunul, raul si uratul” cu Clint Eastwood in unul din rolurile principale.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *