Taisul sabiei, de Joe Abercrombie

7 februarie 2013

Taisul sabiei este primul volum din seria SF fantasy “Prima lege”, de autorul britanic Joe Abercrombie. Seria, publicata intre 2006 – 2011 (cate o carte pe an), cuprinde o trilogie SF si doua carti de sine statatoare, cu actiune care se petrece in aceeasi lume.

Naratiunea se concentreaza pe povestile celor trei protagonisti principali, povesti vazute chiar prin ochii fiecaruia dintre personaje. Trei povesti, trei stiluri diferite, impletite frumos fara insa sa fuzioneze intre ele. Este impresionant cum a reusit Abercrombie sa imbine in aceeasi carte stiluri atat de diferite.

Primul personaj este intelectualul cinic Glotka, Inchizitor al Politiei secrete a Uniunii, un fost spadasin renumit, desfigurat si lasat infirm in timpul ultimului raboi al Uniunii, cand el insusi a fost prins si torturat. El este acum plin de manie si ura, caci ascensiunea i-a fost oprita cand se afla in plina glorie, si de aceea isi exercita acum meseria de inchizitor cu multa cruzime. Cel de-al doilea personaj este Nobilul Jezal den Luthar, din Garda Regelui, un tanar cu un viitor stralucit in fata, dar care nu are decat preocupari frivole: bani, bautura si femei. Cel de-al treilea personaj este barbarul Logen NouaDegete, care il insoteste pe magul Bayaz in calatoria sa spre capitala Uniunii in mare parte pentru a-si spala pacatele din trecutu-i sangeros de ucigas.

Un nou razboi se prefigureaza in Uniune si magul Bayaz, Intaiul dintre Magi, are un plan de mentinere a pacii, insa are nevoie de ajutor, ajutor pe care il cauta la personajele descrise mai sus.

Uniunea este o lume care combina elemente din cultura vikingilor cu elemente mitologice, o lume condusa de un rege fara putere care este influentat de consilierii sai insetati de putere.

Avem parte de actiune intensa, batalii sangeroase, suspans, ceva umor negru, insa, mai presus de toate, Abercrombie a fost preocupat de descrierea personajelor, pentru a-l face pe cititor sa le inteleaga pe deplin si sa se implice in actiunea romanului sau. Desi este un roman de debut, acest lucru nu se vede. Cartea este extraordinar de bine scrisa, toate piesele puzzle-ului se imbina perfect, nimic nu e lasat la voia intamplarii.

Taisul sabiei” este o lectura obligatorie pentru toti fanii literaturii fantasy.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *