Strabunii Avalonului, de Diana L. Paxson si Marion Zimmer Bradley

25 august 2013

Strabunii Avalonului” este al cincilea volum din seria SF “Avalon”, scrisa de Marion Zimmer Bradley in colaborare cu Diana L. Paxson.

Seria SF a aparut insa doar sub semnatura autoarei americane  Marion Zimmer Bradley. “Strabunii Avalonului” insa este scrisa in totalitate de Diana L. Paxson dupa moartea lui Bradley.

Seria Avalon preia temele din legenda regelui Arthur, insa cu accentul pus pe pe povestile femeilor care au modelat istoria Marii Britanii si a legendarei insule Avalon. Este ilustrata istoria insulei, de la crearea acesteia, viata Britanniei sub dominatia romana si trecerea de la religia celtica la crestinism, care a dus la disparitia obiceiurilor celtice stravechi. Evenimentele sunt vazute prin ochii femeilor care au avut influenta politica in timpul vietii lor: Elian, Mare Preoteasa a Sanctuarului, Helena, mama imparatului Constantin, si Morgaine, Mare Preoteasa a Avalonului.

Personajele din “Strabunii Avalonului” au aparut si in cartea “The fall of Atlantis”, scrisa de Bradley.

In anul 2500 I.H., Tiriki, o Veghetoare a Luminii, si sotul ei, principele Micail, sunt fortati sa paraseasca Atlantisul pentru a fugi din calea distrugerii acestuia. Ei pornesc spre Britannia pe ape, insa in barci separate si ajung pe coasta britanica fiecare crezand despre celalalt ca a murit.

Tiriki impreuna cu alti refugiati din Atlantis se stabilesc in tinuturile mlastinoase din jurul Muntelui Sfant, care mai tarziu vor fi intalnite sub denumirea de Insula Avalon. Aici infiinteaza o noua religie, care preia elemente din Vechea Religie britanica dar si din propria religie practicata in Atlantis. Cele doua au in comun cultul Zeitei Supreme.

Pe de alta parte, Micail impreuna cu principele Tjalan, incearca sa reconstruiasca vechea glorie a Atlantisului si sa ii transforme pe b.retoni in sclavi, pentru aceasta incepand sa construiasca monumentul misterios care mai tarziu va purta numele de Stonehenge.
Momentul in care Tiriki afla despre planurile lui Micail este inceputul unui conflict intre cele doua “tabere”

Strabunii Avalonului” este o poveste vazuta din multe unghiuri. Paxson construieste multiple puncte de vedere, pe langa cele ale personajelor principale, Tiriki si Micail – ea intra in mintile si vietile celorlalti supravietuitori, ceea ce da amploare romanului.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *