Spectrul lui Phlebas, de Iain M. Banks

27 august 2013
Iain M. Banks - Spectrul lui Phlebas

Iain M. Banks – Spectrul lui Phlebas

Spectrul lui Phlebas” este primul volum din epopeea spatiala “Cultura”, scrisa de autorul scotian Iain M. Banks intre anii 1987 – 2012. Seria SF include 10 romane.

Cultura este o societatea intergalactica utopica, evoluata tehnologic intr-atat incat bolile si moartea au fost eradicate, iar oamenii traiesc vieti hedoniste, fiind condusi de o inteligenta artificiala numita Mintea.

Cultura este in conflict cu Idiranii, o rasa extraterestra  religioasa care vrea sa domine galaxia.

Actiunea romanului il are in prim plan pe Horza Gobuchul, un Schimbator care are abilitatea de a-si modifica corpul pentru a semana cu alti indivizi. Atras de pasiunea si dorinta de viata pe care le vede la Idirani, in comparatie cu stelirilitatea oamenilor, Hoza trece de partea lor si devine spion si mercenar in slujba acestora. In momentul in care o nava a Culturii este distrusa in Lumea lui Schar – “planeta mortilor”, interzisa ambelor tabere rivale – Idiranii il trimit pe Horza acolo pentru a recupera Mintea navei.

Calatoria lui Horza catre planeta interzisa este un prilej bun pentru autor sa descrie Cultura: o lume dominata de o inteligenta artificiala idiosincratica care e mai umana decat oamenii, o lume in care placerea este scopul absolut al vietii, in care nu exista frica si in care se tolereaza orice idee. O societate antagonica: riguros organizata si in acelasi timp dominata de anarhie. Lumea imaginata de Banks este foarte complexa si doar o parte este dezvaluita in primul volum din seria SF, insa destul cat sa intelegem fortele care actioneaza asupra personajelor.

Horza trece prin aventuri de proportii cosmice in drumul catre Lumea lui Schar, planeta pe care el, ca Schimbator, e singurul care are acces. Scene incredibile au loc loc. Imaginatia autorului depaseste orice asteptare.

Povestea este vazuta prin ochii lui Horza, care pare ca pledeaza pentru societatea Idiranilor.

Epopeea grandioasa poate fi asemanata cu Hyperion-ul lui Dan Simmons, desi nu la fel de rafinata ca opera americanului, insa bogata in concepte si elemente science fiction.  Proza este ampla si densa, insa foarte captivanta atat prin prisma evenimentelor, cat si a personajelor, departe de a fi stereotipice.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *