Rendez-vous cu Rama, de Arthur C. Clarke

31 octombrie 2012

Rendez-vous cu Rama (titlu original Rendezvous with Rama) este un volum sf creat de Arthur C Clarke care a fost tiparit prima oară în anul 19 72. Cartea SF a avut priza la public și a dus la scrierea unei trilogii de către Clarke împreună cu Gentry Lee: Rama II, Grădina din Rama și Război pe Rama.

Amplasat în secolul al XXII-lea, volumul descrie o gigantica navă extraterestră avand forma unui cilindru de cincizeci de km care intră în sistemul solar al Pământului. Povestea este prezentată din punctul de vedere al unui grup de cercetatori umani care interceptează corpul zburator într-o încercare de a-i dezlusi secretele.

Acest roman a câștigat atât premiul Nebula cât și Hugo și este, de obicei, apreciat ca fiind una din caramizile de temelie din bibliografia SF a lui Clarke. Este apreciat a aparține subtipului SF clasic, deși cateodata este văzut ca un roman reprezentativ al subtipului SF tare.

Rama este denumirea ozn-ului, inițial considerata din greșeală drept obiect cosmic și denumită in acest fel după numele regelui Rama care este apreciat ca fiind al VII-lea Avatar al zeului hindus Vishnu (Clarke precizeaza că în secolul 22 cercetatorii au terminat toate numele din mitologia greacă și romană și au folosit nume din mitologia hindusă pentru a denumi noile obiecte astronomice descoperite).

Asteroidul 31/439 este reperat de astronomi în anul 2130 în timp ce se afla în afara orbitei lui Jupiter. Viteza obiectului (100.000 km/h) și unghiul traiectoriei sale indică în mod clar faptul că acesta nu este un corp din sistemul solar aflat pe o orbită în jurul Soarelui nostru; el vine din spațiul interstelar. Interesul cercetatorilor a crescut atunci când au realizat că obiectul are o perioadă de rotație foarte rapidă, de doar patru minute, valoare care nu poate fi obtinuta de un asteroid de asemenea cote.

O sondă spațială automată numită Sita este lansată de pe satelitul lui Marte, Phobos, și imaginile sale digitale demonstreaza că Rama este un cilindru perfect, cu circa 20 km în diametru și circa 54 km lungime și că este conceputa dintr-un material cu propietati metalice. Cu alte cuvinte, este primul contact al umanității cu o navă spațială de origini extraterestre.

Rama este în esență un cilindru întunecat, cu propietati metalice, care se distinge prin marimile sale: 54 de km lungime și 20 de km în diametru. Dacă cilindrul ar fi desfasurat, suprafața internă ar fi de 50 de km lungime și 50 de km lățime, ceea ce înseamnă o suprafață de 2500 km2.

Clarke este cel dintai care prezinta ideea de SPACEGUARD – o rețea automată de radare spațiale proiectată pentru a avertiza Pământul de eventualele amenințări din spatiu.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *