Preoteasa din Avalon, de Marion Zimmer Bradley

26 august 2013
Marion Zimmer Bradley - Preoteasa din Avalon

Marion Zimmer Bradley – Preoteasa din Avalon

Preoteasa din Avalon” este al patrulea volum din seria SF “Avalon”, scrisa de Marion Zimmer Bradley in colaborare cu Diana L. Paxson. Seria SF a aparut insa doar sub semnatura autoarei americane  Marion Zimmer Bradley.

Seria Avalon preia temele din legenda regelui Arthur, insa cu accentul pus pe pe povestile femeilor care au modelat istoria Marii Britanii si a legendarei insule Avalon. Este ilustrata istoria insulei, de la crearea acesteia, viata Britanniei sub dominatia romana si trecerea de la religia celtica la crestinism, care a dus la disparitia obiceiurilor celtice stravechi. Evenimentele sunt vazute prin ochii femeilor care au avut influenta politica in timpul vietii lor: Elian, Mare Preoteasa a Sanctuarului, Helena, mama imparatului Constantin, si Morgaine, Mare Preoteasa a Avalonului.

Preoteasa din Avalon” urmareste viata Helenei, mama imparatului Constantin. Preoteasa britannica Elian, cunoscuta romanilor ca si Helena, se indragosteste de carismaticul roman Constantius. Nobilul ii impartaseste dragostea si o ia din Avalon cand aceasta este exilata ca pedeapsa pentru dragostea ce i-o poarta romanului. In curand Helena da nastere unui fiu, care va deveni marele imparat Constantin. Noua pozitie privilegiata a Helenei ii ofera acesteia ocazia de a calatori prin imperiu. Iar cand fiul ei devine imparat, Helena se vede intr-un nou rol, acela de propovaduitoare a religiei crestine, pe care incearca sa o inteleaga, facand un pelerinaj in Pamantul Sfant.

Volumul de fictiune isorica este, atat povestea unei femei extraordinare, cat si povestea a doua religii complet diferite. Autoarele ne introduc in atmosfera magica a vietii preoteselor si ne dezvaluie scene din ritualurile acestora. Helena este in acelasi timp Preoteasa a Avalonului, dar si initiata in religia crestina. Diana L. Paxson, care a completat volumul dupa moartea lui Bradley, a reusit exemplar sa reprezinte cele doua religii, cea celtica si cea crestina, fara sa o partineasca pe una in favoarea celeilalte. Nu este un lucru usor de facut atunci cand ai de-a face cu concepte atat de diferite. De remarcat este si minutioasa cercetare isorica facuta de Paxson inainte de a scrie acest roman fantasy.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *