Poarta, de Frederik Pohl

24 ianuarie 2013
Poarta, de Frederik Pohl

Poarta, de Frederik Pohl

Poarta este primul volum din saga SF Heechee, scrisa de autorul american de literatura SF Frederik Pohl.Poarta”  a aparut in 1977 a castigat numeroase premii atat in anul aparitiei (Premiul Nebula, Premiul John W. Campbell), cat si la un an dupa aceasta (Premiul Hugo, Premiul Locus). In 1992 a fost creat un joc pe calculator adaptat dupa mult premiatul roman.

Poarta este o statie spatiala construita in interiorul unui asteroid de catre o rasa extraterestra disparuta cu mult timp in urma. Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga tehnologia care sta la baza functionarii celor aproape o mie de nave spatiale descoperite in interiorul asteroidului, gol pe dinauntru, provocarea fiind foarte mare. Pe cat de uimitoare este descoperirea, pe atat de greu de descifrat este cum functioneaza. Prin incercari repetate, cercetatorii reusesc sa identifice comenzile pentru selectarea unei destinatii, insa nimeni nu stie unde anume va ajunge nava, odata lansata in spatiu. Majoritatea incercarilor de teleportare a navelor duc catre locuri inutile sau chiar letale, insa cateva ajung pe planete o data locuite de rasa Heechee unde gasesc comori care ii imbogatesc pe pasageri si pe administratorii Portii. Insa majoritatea calatoriilor sunt aducatoare de moarte.

Pe supra-populatul Pamant, multi viseaza la bogatiile din spatiu. Minerul Robinette Broadhead castiga la loterie suma cu care isi cumpara un bilet dus catre poarta stelara si porneste intr-o aventura care il va imbogati. Dar cu ce pret? Isi pierde prietenii si pe femeia de care se indragosteste pe parcursul sederii pe Poarta (o perioada neagra, in care isi pierde curajul si amana destul de mult plecarea spre lumi necunoscute).

Volumul SF se concentreaza mai mult pe personaje si interactiunile dintre acestea, Poarta fiind fundalul povestii si un motivator puternic.

Cartea de fata este una din marile capodopere ale literaturii SF. Frederik Pohl a reusit sa combine cu maiestrie povestea science-fiction cu drama psihologica a personajului principal. Naratiunea ia forma marturisilor pe care Bob i le face psihologului sau (un robot!) la intoarcerea pe Pamant, cand se simte vinovat pentru ce s-a intamplat in ultima aventura dincolo de poarta stelara.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *