Pistolarul, de Stephen King

18 decembrie 2012
Pistolarul, de Stephen King

Pistolarul, de Stephen King

Pistolarul este primul volum din cele 8 ale seriei SF Turnul intunecat. Stephen King si-a caracterizat aceasta serie de carti SF ca “magnus opus”, opera lui fundamentala.

Seria include teme din multiple genuri SF: fantasy, science fantasy, horror si western si il are ca personaj central pe Roland Deschain, ultimul descendent dintr-un ordin cavaleresc supranumit “pistolarii”, in calatoria sa spre Turnul Intunecat, o cladire mitologica considerata centrul Universului.

Primul volum din spectaculoasa serie SF, “Pistolarul”, il infatiseaza pe Roland Deschain facand primul pas in drumul catre Turnul Intunecat, si anume prinderea “omului in negru”. Povestea are loc intr-un cadru western insa intr-un univers paralel. In calatoria sa este gazduit de fermierul Brown, intr-un oras care ajunge sa-i fie potrivnic (complot pus la cale de “omul in negru”) si din care reuseste sa scape numai dupa ce ii omoara pe toti locuitorii sai.

Slabit, isi continua calatoria pe jos, si este salvat de catre Jake Chambers, un om pe care il stia mort in universul paralel din care venea. Pornesc impreuna la drum si se confrunta cu diverse situatii ciudate: intalnesc un demon, pe care Roland reuseste sa il omoare, un oracol care aproape il omoara pe Jake, si niste “mutanti lenti”, creaturi subterane monstruoase. Reusesc in final sa il gaseasca pe “omul in negru” insa Jake cade din greseala pe marginea unei prapastii si Roland este pus in dificila situatie de a alege intre a-l salva pe camaradul sau sau a-l urmari pe “omul in negru”. Alege ultima varianta si prietenul sau cade in prapastie, consolandu-se cu ideea ca mai sunt si alte lumi paralele. Roland reuseste sa il prinda pe “omul in negru” si acesta ii dezvaluie, citindu-i viitorul in carti, ca nu el este adevaratul lui dusman, ca el este doar un pion in mainile celui care controleaza Turnul Intunecat. De asemenea, incearca sa il inspaimante arantandu-i cat de neinsemnat este in universul urias si sa il faca sa renunte la planul sau. Roland nu cedeaza si omul in negru in adoarme. Se trezeste peste 10 ani cu un schelet alaturi, probabil “omul in negru”, mort demult.

Finalul te face sa-ti doresti cu ardoare sa citesti urmatoare carte din intriganta serie SF, caci Roland are acum de dus la capat calatoria spre Turnul Intunecat.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *