“Pandora. Incidentul Iisus” (1979) este prima parte din trilogia SF “Pandora” scrisa de catre creatorul lui “Dune”, Frank Herbert in colaborare cu poetul Bill Ransom. Trilogia este continuarea romanului SF “Destination: Void universe” scris de Frank Herbert in 1966.
Actiunea are loc intr-un viitor nedeterminat si ca urmare a evenimentelor din “Destination: void universe”. La sfarsitul acestei carti, echipajul unei nave spatiale (format initial din clone umane) reusise crearea unei constiinte artificiale, denumita “Nava”, care se erijeaza intr-o autoritate demiurgica si pretinde sa fie venerata. In “Incidentul Isus” Nava, populata acum de oameni imbarcati de pe diverse planete, se auto-transporta pe planeta Pandora, unde incearca colonizarea acesteia. Nava vede aceasta misiune ca pe un test final pe care il da oamenilor si intentioneaza sa distruga rasa umana daca testul va esua. Scopul final este cumuniunea cu Nava, care inca nu reusise, si recunoasterea acesteia ca fiinta suprema.
Pentru aceasta, Nava il trezeste din hibernare pe preotul-psihiatru Raja Flattery (parte din echipajul care a creat-o) si ii incredinteaza lui misiunea de salvare a omenirii – el este cel care trebuie sa ii ajute pe oamenii din colonia de pe Pandora sa inteleaga Nava si sa invete sa o venereze.
Pandora este o planeta acoperita in proportie de 80% de ape dominate de o specie de alge inteligente, iar suprafata terestra este invadata de pradatori feroce care fac viata aici extrem de dificila. Uimitor este faptul ca toate speciile de pe aceasta planeta sunt in stransa legatura, avand o constiinta comuna, Avata, ceea ce ne duce cu gandul la ipoteza Gaia.
Personajele din acest roman SF joaca un joc de supravietuire, in care se confrunta cu intrigi politice, pericole de moarte si dispute religioase.
“Incidentul Isus” este, in parte, o calatorie religioasa, caci aduce in discutie concepte din crestinism. Cadrul general este insa unul science-fiction, in care regasim inteligenta artificiala, ingineria genetica, clonarea, calatoria in timp si spatiu, colonizarea. Este o carte complexa, de o forta uriasa, care trebuie citita cu atentie si care da teme serioase de gandire.
No Comments