“Pandora. Efectul Lazar” (1983) este a doua parte din trilogia SF “Pandora” scrisa de catre creatorul lui “Dune”, Frank Herbert in colaborare cu poetul Bill Ransom. Trilogia este continuarea romanului SF “Destination: Void universe” scris de Frank Herbert in 1966.
In “Incidentul Isus”, autorii ne prezinta Nava, o constiinta artificiala care isi asuma un rol demiurgic si care pretinde sa fie venerata de catre oameni. Nava incearca colonizarea unei planete vii, acoperita in proportie de 80% de ape, pe care traiesc diverse specii interconectate intre ele si impreuna la o constiinta comuna, numita Avata – cu trimitere la teoria Gaia.
“Efectul Lazar” continua actiunea din “Incidentul Isus”, la cateva secole distanta, dupa ce Nava si-a abandonat oamenii, nevrednici si incapabili de Adoratie, pe Pandora. Acestia trebuie sa invete Adoratia sau sunt sortiti pieirii.
Aici colonistii umani, care au suferit diverse mutatii genetice, s-au impartit in doua grupuri: insularii si tritonii.Insularii s-au adaptat mutatiilor si le tolereaza, atata timp cat acestea nu pun in pericol comunitatea. Tritonii, in schimb, ravnesc la umanitatea pura, pe care o considera perfectiune, si sunt revoltati de mutatiile genetice.
Insularii s-au adaptat perfect si la viata insulara – ei traiesc pe mici insule plutitoare pe planeta acoperita acum aproape in intregime de ape. Duc o viata dura si scurta, intrucat spatiul este mic si mancarea putina.
Tritonii au reconstruit un mediu tehnologic sub ape si se lupta sa refaca planeta Pandora, asa cum era cand au venit aici primii colonisti. Pentru asta trebuie sa recreeze pamantul in acest imens ocean. Cu toate acestea, ambele grupuri sunt bine adaptate la viata fara suprafata terestra si nu toti doresc revenirea la normal. Tritonii incearca si recrearea algelor inteligente, pe care tot oamenii le-au distrus.
“Efectul Lazar” este ca o cursa nebuneasca intr-o lume fascinanta, unde descoperi lucruri care te fac sa te gandesti la ce conteaza cel mai mult in viata. Este un thriller arheologic care te poarta prin mistere biblice, scris intr-un ritm alert si plin de suspans. O data inceputa, nu te mai poti opri din citit. Unul din criticii literari care au scris recenzii despre acest volum SF a spus: “ infatiseaza atat necesitatea prietniilor interconfesionale cat si pericolele fundamentalismului defensiv”.
No Comments