Olimp, de Dan Simmons

24 august 2013
Dan Simmons - Olimp

Dan Simmons – Olimp

Olimp” este al doilea volum si totodata incheierea mini-seriei SF “Ilion / Olimp”, de autorul American Dan Simmons.

Mini-seria science fiction reconstruieste evenimentele din Iliada lui Homer, dar pe un Pamant alternativ, si pe Marte. La fel ca si “Ilion”, “Olimp” contine numeroase referinte la opere literare cunoscute: Iliada si Odiseea lui Homer, “Furtuna” lui Shakespeare, precum si alte scurte referinte catre operele lui Marcel Proust, James Joyce, Eschil, Vergilius.

Intr-un viitor foarte indepartat, post-oamenii modificati genetic au acaparat planeta Marte si al sau Mons Olympus, pe care l-au transformat in locul de joaca al zeitatilor pe care le intruchipeaza, interferand cu razboiul troian de pe Pamant. Reusesc sa faca asta folosindu-se de gaurile negre, prin care patrund in universul alternativ in care se afla Pamantul. Moravecii, ciborgi care au trait pe lunile lui Jupiter timp de multe secole, observa activitatea cuantica crescuta de pe Marte si Pamant si considera ca prezinta un pericol pentru intregul Univers, si se hotarasc sa porneasca pe Pamant pentru a descoperi si repara problema.

Olimp” este o poveste SF fantastica, cu un Ahile strabatand suprafata martiana in cautarea razbunarii pe zei, in timp de ciborgii joviani invadeaza Pamantul cu scopul de a opri fluctuatiile cuantice care ameninta viata intregului Univers, nestiind ca personaje din Shakespeare se pregatesc sa ii ajute.

La suprafata o aventura dusa la extreme, saga lui Simmons este de fapt un omagiu adus artei, literaturii si istoriei, si modului in care acestea slefuiesc destinele civilizatiilor. Simmons este de parere ca arta este de o importanta vitala in istoria umanitatii si o spune prin propria intruchipare a personajelor si evenimentelor din operele lui Homer si ale lui Shakespeare,  creand ciborgii aproape obsedati de  operele lui Proust si ale Bardului, si, ironic, oamenii care si-au uitat istoria si in consecinta traiesc o viata lipsita de sens. Unul din modurile in care trecutul ne influenteaza prezentul este prin povestile mitologice care se transmit din generatie in generatie. Si, o data cu evolutia umanitatii, evolueaza si miturile, iar Olimp este un bun exemplu.  Iar Simmons este un mare povestitor care creaza o capodopera cu al sau “Olimp”.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *