[maxbutton id=”1″ url=”http://bit.ly/1QkPBbH„] „Nemuritorul” este un roman SF scris de autorul american Roger Zelazny. A fost initial publicat in revista The Magazine of Fantasy and Science Fiction ca si serial, cu titlul de “…Și spune-mi Conrad”. A castigat premiul Hugo pentru cel mai bun roman in 1966, la egalitate cu “Dune” a lui Frank Herbert. De remarcat faptul ca acesta a fost primul roman al scriitorului SF.
“Nemuritorul” prezinta un Pamant devastat de un razboi nuclear care a lasat doar 4 milioane de suflete in viata, printre care o varietate de forme de viata mutante. Mai mult decat atat, Pamantul a ajuns in proprietatea unei rase extraterestre, veganii, care considera Terra un punct de atractie turistica. Personajul principal, Conrad, comisar la Biroul de Arte, Monumente si Arhive, este insarcinat cu misiunea de a ghida un vegan foarte influent printre vechile ruine ale Pamantului si devine, aproape fara voia lui, aparator al extraterestrului cand asupra acestuia se incearca asasinate. Radpol, gruparea conspirativa care il vaneaza pe vegan, lupta pentru eliberarea Pamantului de sub dominatia rasei extraterestre si a fost o data condusa de Conrad. Insa acum fostul conspirator dezaproba metodele criminale folosite de grupare.
Intriga este complicata si plina de mister. Zelazny stie exact cum sa ademeneasca cititorul din capitol in capitol. Conrad este un personaj bantuit de trecut care nu are incredere in nimeni, in afara de el insusi, si care se bazeaza doar pe propriile atuuri – inteligenta, putere si un cod de onoare. El este un personaj enigmatic in jurul caruia se invart mai multe mituri si mistere: varsta reala nu ii este dezvaluita si se presupune a fi un nemuritor, un fel de zeu sau alt personaj mitologic (cartea face multe referiri la mitologia greaca). Ceea ce il aduce insa aproape de umanitate este codul de onoare dupa care se ghideaza. El jura sa il apere pe vegan cu orice pret si face acest lucru in ciuda loialitatii fata de planeta sa.
Zelazny a declarat ca a vrut sa lase loc de interpretari in lectura sa si sa combine fantasty-ul cu SF-ul: Conrad ar putea fi un mutant, sau marele zeu grec Pan, este la latitudinea cititorului ce doreste sa creada.
No Comments