Navele pamantului, de Orson Scott Card

11 ianuarie 2013
Navele pamantului, de Orson Scott Card

Navele pamantului, de Orson Scott Card

Orson Scott Card este singurul autor SF care a castigat doi ani consecutivi faimoasele premii Hugo si Nebula.

Navele pamantului este al treilea volum din saga SFIntoarcerea acasa”, care contine in total 5 parti si are la baza Cartea lui Mormon, textul sacru al Miscarii Sfintilor din Zilele din Urma, religie imbratisata de autor.

Actiunea intregii serii SF este plasata cu 40 de milioane de ani in viitor. Primele 3 carti sf plaseaza omenirea pe o planeta numita Harmony, intrucat Pamantul fusese distrus in urma repetatelor razboaie care au avut loc aici. Colonistii de pe Harmony desemneaza un computer numit Sufletul Suprem sa ii monitorizeze si sa ii impiedice sa distruga planeta asa cum au facut cu Pamantul. Sufletul Suprem are capacitatea sa influenteze gandurile oamenilor astfel incat acestia sa nu poata redescoperi tehnologii presupuse periculoase. Insa computerul, care a fost proiectat sa functioneze 20 milioane de ani, incepe sa isi piarda din puteri si decide sa trimita o expeditie inapoi pe Pamant pentru a cere sfaturi de la Pastratorul Pamantului.

Navele pamantului” continua saga cu “alesii” Sufletului Suprem izgoniti dintr-un oras care candva a fost al lor, aflat acum in mainile razboinicului general Moozh. Nafai si ai lui strabat desertul spre portul spatial al planetei Harmony, parasit acum, asteptand in tacere comanda care sa ii “invie” navele interstelare si sa le trimita din nou in zborul spatial. Insa din cei 16 aflati pe drum, doar cativa merg de bunavoie. Fiicele Rasei si sotii lor, precum si Elemak, fiul cel mare al lui Wetchik, au plecat fortati. Ura lor si dorinta de razbunare fac ca aceasta calatorie sa fie ingrozitor de grea. Asistam la o schimbare a rolului femeii in societate, care pana acum fusese dominant.

Cartea se concentreaza pe dinamica grupului si pe caracterele umane complexe. Card jongleza cu idei despre religie, traditii, nevoile comunitatii versus nevoile individuale, facand apel la aluzii biblice pentru a-si demonstra puntele de vedere. Desi textul este uneori un pic moralizator, Card nu propune idei simpliste si te face sa astepti cu nerabdare urmatorul volum din aceasta interesanta si provocatoare saga SF.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *