“Mostenirea Heorot” este primul volum din trilogia SF “Heorot”. Primele doua volume, aparute in 1987 si 1995 sunt scrise de 3 autori SF: Larry Niven, Jerry Pournelle si Steven Barnes, cu consultarea biologului Jack Cohen, expert in reproducere si fertilitate. Al treilea volum apartine in totalitate lui Larry Niven.
“Mostenirea Heorot” trateaza subiectul colonizarii unei alte planete. Este vorba aici despre Avalon, a patra planeta a stelei Tau CEti, iar colonia umana stabilita aici se numeste Camelot. Numele sunt inspirate din legenda Regelui Arthur. Cartea are legaturi si cu alte opere literare, cum ar fi legenda eroului Beowulf din poemul anglo-saxon omonim.
National Geographic Society organizeaza expeditia de colonizare a planetei Avalon si imbarca pe nava Geographic 200 de oameni, tinuti in viata prin animatie suspendata in timpul calatoriei de 100 de ani. Ajunsi la destinatie, colonistii realizeaza ca mentinerea in viata in mod artificial le-a afectat capacitatile cognitive. Isi continua insa misiunea si incep “fertilizarea” insulei Camelot cu specii de plante si pesti aduse de pe Pamant. Apele insulei aveau propriile creaturi acvatice, o specie de pesti numita sonom.
Intamplari ciudate incep sa se petreaca, cum ar fi disparitia unor animale si distrugerea gardurilor. Colonistii, panicati si incapabili sa analizeze situatia cu mintea limpede, il acuza si il sedeaza pe Cadmann Wayland, ofiterul de securitate al expeditiei, care reusise sa descopere cauza nenorocirilor: o creatura indigena pe care o vor numi mai tarziu grendel. Colonistii refuza sa il creada la inceput, insa dupa ce Cadmann paraseste colonia, atacurile continua si asupra oamenilor. In cele din urma Cadmann revine pentru a-i ajuta pe acestia sa lupte cu creaturile letale. Dupa ce reusesc sa omoare un grendel, il autopsiaza si descopera caracteristicile unei specii de care au toate motivele sa se teama: aspect crocodilian, cu falci puternice capabile sa zdrobeasca otelul, simt olfactiv dezvoltat, inteligenta si gheare de gorila, si o caracteristica ciudata a sistemelor cardiovascular si muscular care ii permite sa isi sporeasca atat puterea cat si viteza pentru perioade scurte de timp. Insa asta nu e tot.
Oamenii duc o lupta de supravietuire in care trebuie sa fie inventivi si vigilenti. Cine va castiga?
No Comments