Marte Verde, de Kim Stanley Robinson

3 iunie 2017
Marte Verde, de Kim Stanley Robinson

Marte Verde, de Kim Stanley Robinson

Marte Verde” este al doilea volum din trilogia SF “Marte”, in care Kim Stanley Robinson imagineaza colonizarea si terraformarea planetei rosii. Seria SF a castigat prestigioasele premii Hugo, Nebula si Locus.
Volumul SF reia actiunea la 50 de ani dupa incheierea evenimentelor din “Marte Rosu”, in zorii secolului 22, urmarind vietile primilor colonisti si ale urmasilor acestora, pe fondul unui conflict intre cei care doresc controlul total al planetei si cei care militeaza pentru independenta fata de Pamant.

Numele romanului se refera la stadiul de terraformare la care s-a ajuns, in care conditiile atmosferice sunt modificate pentru a permite cresterea plantelor verzi pe suprafata martiana. Mare parte din carte acopera acest subiect, intrand in detalii de ordin stiintific despre metodele folosite de catre fondatorul “miscarii verzi”. Acesta trece el insusi printr-o transformare, dupa ce a suferit multiple leziuni pe creier care i-au afectat capacitatea de vorbire si intelegere a limbajului articulat. Robinson construieste prin intermediul acestui personaj o frumoasa ideologie ecologista.

Desi regasim personaje din primul roman, se afirma acum noi protagonisti, din a doua generatie de colonisti martieni. Nirgal este unul dintre acestia. de asemenea, Art Randolph este un pamantean trimis pe Marte de catre o mare corporatie care domina cele doua lumi. Marte este acum vazut prin ochii celor doi – Nirgal fiind nascut si crescut pe planeta rosie si necunoscand alta lume, iar Art nascut si crescut pe Pamant si de asemenea neavand propria experienta a vietii martiene.

Pamantul trece printr-o perioada groaznica. Prapastia dintre bogati si saraci s-a adancit, si lumea este dominata de o mare corporatie. Cei bogati au acces la tratamente revolutionare de longevitate, ceea ce ii inversuneaza si mai mult pe cei saraci. “Marte Verde” se concentreaza mai mult pe descrierea situatiei de pe Pamant, care a intrat pe o panta de auto-distrugere ecologica si sociala.

Robinson este preocupat si in acest volum, la fel ca si in “Marte Rosu”, de probleme politico-economice. Situatia grava de monopol capitalist de pe Pamant nu se regaseste pe Marte, insa pericolul pandeste din umbra. Acest volum este o completare naturala a primului, la fel de bine realizat si la fel de profund.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *