[maxbutton id=”1″ url=”http://bit.ly/1QkOxEN”] “Marte Rosu” este primul volum din trilogia SF “Marte”, in care Kim Stanley Robinson imagineaza colonizarea si terraformarea planetei rosii. Seria SF a castigat prestigioasele premii Hugo, Nebula si Locus.
“Marte Rosu” deschide seria in anul 2026, cand a fost trimisa prima misiune de colonizare pe Marte. Prima suta de colonisti s-a imbarcat la bordul celei mai mari nave spatiale construite vreodata, Ares. Lor li s-au alaturat pe parcursul urmatorilor zeci de ani alte cateva zeci de mii.
Cartea este de o inestimabila valoare stiintifica, caci toate detaliile tehnice sunt foarte bine documentate si ofera o imagine clara asupra faptelor cunoscute despre Marte in anii ’90, cand a aparut trilogia. Mai mult decat atat, Robinson aprofundeaza concepte si teorii din geologie, inginerie mecanica, inginerie genetica, psihologie, robotica, ecologie. Descrierile sunt remarcabile si de mare acuratete. Dar ceea ce face din aceasta carte o capodopera este felul in care sunt impletite toate detaliile stiintifice cu cele legate de natura umana.
Documentarea a fost esentiala pentru constructia unei opere atat de complexe. Autorul ridica probleme de ordin psihologic, sociologic, economic si politic si isi invita cititorii la un festin intelectual.
Firul narativ urmareste viata colonistilor si problemele cu care se confrunta. Apar intrebari definitorii si puncte de vedere foarte diferite cu privire la modul in care ar trebui organizata viata pe Marte: ar trebui sau nu modificat mediul de viata inconjurator pentru a oferi conditii de viata mai prielnice? Ar trebui adoptat un sistem de legi identic cu cel de pe Pamant sau ar trebui formulat unul nou? Se construieste de la zero o societate si este un moment unic in care pot fi indreptate toate tarele de pe Pamant. Personajele si evenimentele sunt credibile si autentice.
Arthur C. Clarke a spus despre “Marte Rosu” ca “este cea mai buna carte despre colonizare care a fost scrisa vreodata si ar trebui inclusa ca lectura obligatorie pentru colonistii secolului urmator”.
Este o carte de capatai pe care nu te saturi niciodata sa o recitesti. Robinson este un vizionar si problemele pe care le ridica in aceasta carte sunt reale si demne de luat in considerare.
No Comments