La asfintit, de Stephen King

24 august 2013
Stephen King - La asfintit

Stephen King – La asfintit

La asfintit” este a cincea colectie de nuvele a autorului american de science-fiction Stephen King. A fost publicata in 2008 si contine 13 nuvele, dintre care una singura a a vazut lumina tiparului in premiera, restul de 12 fiind publicate anterior in diverse reviste. Este vorba despre nuvela intitulata “N.”, pe baza careia s-a facut o serie de 25 de filmulete (1 minut si jumatate fiecare), parte din campania de pre-lansare a cartii.

Inainte de a incepe lucrul la aceasta colectie, King planuia sa scrie un nou roman, insa insipiratia i-a venit dupa ce a fost rugat sa editeze antologia “Cele mai bune nuvele americane editia 2007”.

King face mai multe marturisiri cu privire la aceasta antologie. Una este aceea ca povestile au fost scrise intr-o perioada in care avea nevoie de bani si acesta a fost unicul motiv care l-a determinat sa le scrie. O alta declaratie a autorului este aceea ca ii plac povestile de groaza care te lasa pur si simplu ravasit. Si reuseste sa faca asta cu colectia “La asfintit”.

Unele povesti invoca supranaturalul. In altele, protagonistii devin, din privitori nevinovati, participanti in evenimente socante care le vor schimba viata. Multe din nuvelele din “La asfintit” se aseamana cu episoadele din serialul TV “Zona crepusculara”. Gasim tot felul de fantezii care mai de care mai terifiante si personaje care mai de care mai ciudate.

In “Gingerbread Girl”, o femeie pasionata de jogging se trezeste incatusata de catre un vecin nebun care e gata s-o cioparteasca daca aceasta nu e dispusa sa faca eforturi pentru a-si recastiga dorinta de viata (pierduta dupa moartea copilului ei). In “Things they left behind” un barbat care eludase moartea in ziua  atacului de la 9/11 este bantuit de lucrurile unor fosti colegi care murisera in tragica zi. King ilustreaza intr-un mod original ceea ce in psihologie se numeste “vina supravietuitorului”. De altfel, King abordeaza in multe dintre lucrarile sale teme psihologice. In “N.”, care este cea mai buna nuvela din colectie, avem de-a face cu un bolnav mintal care sufera de o tulburare obsesiv-compulsiva si care, pe langa asta, este convins de existenta unei lumi paralele.

Toate cele 13 povestiri merita citite de catre iubitorii genului fantasy horror, sunt impecabil scrise si extrem de captivante.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *