Jucatorii de pe Titan, de Philip K. Dick

6 martie 2013

Este scris dupa succesul cu care l-a avut cu “Omul din castelul inalt” (castigator al Premiului Hugo), dar inainte de “Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch”.

Jucatorii de pe Titan” aminteste de o alta scriere a lui Dick, si anume „Clanurile de pe Alpha”, in sensul ca abordeaza teme similare, cum ar fi casatoria, bolile mintale si abuzul de droguri, si se foloseste de personaje extraterestre amorfe, pe baza de silicon, pentru a infatisa de fapt viata suburbana din anii ’60.

Personajul principal este Pete Garden,  unul din locuitorii foarte bogati dintr-o Californie post-apocaliptica, care detine foarte multe proprietati. Comunitatea din care face parte Pete joaca regulat un joc numit „Cacealmaua”, joc in care isi pariaza proprietatile, casniciile si statutul de jucatori eligibili. Jocul este controlat de o rasa extraterestra amorfa de pe Titan, numiti vugi, foarte pasionati de jocurile de noroc. Substratul acestui joc, mai ales a schimbului de sotii care se practica, este salvarea omenirii, decimata din cauza infertilitatii (o arma folosita in ultimul razboi mondial a sterilizat o mare parte din populatie).

Cartea incepe cu Pete pierzandu-si proprietatea preferata, Berkley, si o data cu aceasta, pe sotia Freya. Noul proprietar vinde insa Berkley-ul unui parior corupt de pe Coasta de Est. Acest lucru il ingrijoreaza pe Pete, mai ales ca o placea mult pe Freya, si acum se intreaba daca noua lui sotie, castigata de la un alt parior, va fi la fel de fertila. Mai mult decat atat, se simte atras de o femeie care locuieste intr-una din proprietatile lui, si de fiica acesteia de 18 ani.

Philip K. Dick construieste intriga intr-un mod ingenios, neasteptat. Unele dintre personaje au puteri telekinetice si telepatice si nu le este permisa participarea la joc, pentru ca ar putea trisa, fapt care ii nemultumeste profund.

Pete si alti membri din grupul jucatorilor sunt implicati intr-o crima, iar Pete incepe sa banuiasca ca pe Pamant s-au infiltrat vugi. Se pare insa ca vugii sunt impartiti in mai multe factiuni. Intriga continua sa ia amploare in moduri neasteptate care fac din acest roman SF unul captivant si interesant.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *