Jocul lui Ender, de Orson Scott Card (Seria Jocul lui Ender)

19 octombrie 2012
Jocul lui Ender

Jocul lui Ender

[maxbutton id=”1″ url=”http://cartisf.info/cumpara/redirect.php?bid=49412″]

Jocul lui Ender este un roman cu o putere extraordinara, considerat unul dintre cele mai bune ale genului. Orson Scott Card preia o tema familiara din fictiunea de razboi – razboiul vazut prin ochii unui copil – si o reformuleaza transformand copilul personajul principal al razboiului. Este o poveste definita de tragicul inevitabil si ironie. Nu este nici pe departe o poveste despre pierderea inocentei, asa cum sunt multe romane cu copii ca actor principal, ci este o poveste despre inocenta inselata in mod sistematic si distrusa intentionat in urmarirea fanatica a telului suprem.

Andrew Wiggin, poreclit Ender, este un baiat de sase ani, nascut intr-un viitor care a suferit doua invazii devastatoare ale unei specii de extraterestri cu o organizare de tip stup, numiti gandacii. Ender este al trilea copil al familiei, intr-un timp cand nasterile erau atent controlate de autoritati. Flota Internationala, a carei scop era pregatirea pentru urmatoarea invazie a gandacilor, monitorizeaza copiii prin echipamente implantate in ceafa, pentru a determina cine poate fi antrenat de la o varsta frageda pentru a deveni noii soldati ce apara Pamantul de gandacii invadatori. Initial, Flota pune ochii pe Peter, fratele mai mare al lui Ender. Cand isi dau seama ca Peter nu este ceea ce isi doreau, permit familiei Wiggins sa aiba al treilea copil, pe Ender.

Separat de familia lui inainte de a implini sapte ani, Ender este trimis in spatiu pentru a participa la Scoala de Lupta. Acolo, el si alte sute de copii si adolescenti, sunt supusi unui antrenament rigid, ce ia forma unor jocuri de razboi, jucate atat in simulatoare computerizate, dar si lupte adevarate ce au loc intr-o camera enorma cu zero gravitatie, numita Camera de Lupta. Ender exceleaza si devine comandantul plutonului ridicol de rapid. Dar Colonelul Graff, comandantul Scolii de Lupta, il manipuleaza psihologic pe Ender, impingandu-l catre limitele rezistentei.

Jocul lui Ender nu este o carte anti-razboi si nici nu ar avea cum sa fie cand Card este un conservator mandru, iar daca am putea sa extragem un mesaj din acest roman acesta ar fi: Razboiul nu este un joc.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *