JFK 11.22.63, de Stephen King

26 august 2013
Stephen King - JFK 11.22.63

Stephen King – JFK 11.22.63

JFK 11.22.63” este un roman SF apartinand sub-genului ucronie, sau istorie alternativa, cum este numita mai des, adica evocarea imaginara a timpului istoric. Stephen King scrie un roman SF despre un calator in timp care incearca sa previna asasinarea lui John F. Kennedy, presupusa a avea loc in 22 noiembrie 1963 (titlul romanului). Romanul cu numarul 56 al scriitorului cel mai bine vandut din istoria literaturii SF, aparut in 2011, a devenit in scurt timp bestseller si a castigat numeroase premii si nominalizari, printre care nominalizarea la Premiul Locus pentru cel mai bun roman SF.

Stephen King s-a documentat riguros despre viata anilor 1950 – 1960 pentru a putea recrea atmosfera specifica. El a si declarat de altfel ca nu a mai scris niciodata ceva asemanator si ca a fost destul de ciudata incercarea, ca si cum ar fi incercat o pereche noua de pantofi. De altfel, ideea de a scrie acest roman nu este deloc noua, ea dateaza de mai bine de 30 de ani, insa a fost amanata pentru ca la timpul respectiv Stephen King nu avea disponibilitatea sa investeasca timpul necesar documentarii.

King sare peste ceea ce ar fi putut fi lungi capitole despre teoria relativitatii si complexul bunicului si intra in miezul actiunii, teleportandu-l pe protagonistul Jake Epping inapoi in timp printr-o gaura de vierme, cu misiunea de a-l sterge din istorie pe Lee Harvey Oswald, ucigasul lui Kennedy. Ar fi fost America mai buna daca Kennedy ar fi trait?

King elaboreaza o poveste detaliata despre proaspatul divortat profesor de liceu, care este pus in postura de a schimba istoria Americii. Firul narativ este atat de cursiv incat te poarta rapid din pagina in pagina. King il teleporteaza pe erou in 1958, deci acesta are la dispozitie ceva timp pentru a se familiariza cu trecutul si a se integra in societate.

JFK 11.22.63” a fost numit primul roman thriller-conspirativ-romantic-despre calatoria in timp. Este de asemenea si o scriere foarte buna – King is etaleaza talentul literar mai bine decat oricand. In concluzie, se poate spune despre “JFK 11.22.63” ca este distractiv, captivant, inteligent dar si emotionant.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *