Intalnire cu Heechee, de Frederik Pohl

23 august 2013

Intalnire cu Heechee” este al treilea volum din saga SF “Heechee”, de autorul american Frederik Pohl. A fost publicat in 1984, iar in 1985 a fost nominalizat la Premiul Locus.

Heechee este o rasa extraterestra care a disparut demult, insa care a lasat in urma o tehnologie avansata de teleportare in spatiu, si lumi parasite pline de bogatii. Oamenii au descoperit o poarta stelara in interiorul unui asteroid si aproape 1000 de nave spatiale pe care au reusit partial sa le faca sa functioneze si, cu ajutorul lor, au pornit in calatorii care fie le-au adus moartea, fie i-au imbogatit peste noapte.

In acest volum rasa extraterestra Heechee ne este adusa la lumina, iesind din gaura neagra in care se refugiasera cu mult timp in urma. Ei studiaza modul in care a evoluat rasa umana si afla ca acestia le-au descoperit poarta stelara si navele spatiale de acolo, si au inceput sa calatoreasca in univers. Mai mult decat atat, oamenii sunt acum capabili sa exploreze gaurile negre. Aceasta constituie o problema pentru Heechee, pentru ca una din aceste gauri negre ascunde un secret bine pastrat, pe care nu trebuie sa il afle omenirea.

Robinette BroadHead, personajul prezent in toata seria SF, este acum un om in varsta, insa inca foarte bogat si influent. Impreuna cu sotia sa, incearca sa contribuie la salvarea omenirii, prin popularea altor planete si prin procurarea de hrana cu ajutorul tehnologiilor Heechee descoperite. Una dintre aceste tehnologii este transferarea constiintei umane in creiere artificiale. Pamantul este intr-un punct critic, cu guvernele prinse constant in conflicte, cu teroristi si atentate.

Volumul dezvaluie detalii despre rasa Heechee, umpland golurile din cartile precedente. Este mai mult un addendum decat un roman SF in sine.

Pohl o readuce pe Klara, fosta iubita a lui Robinette, care fusese prinsa intr-o gaura neagra timp de doua decenii pe Pamant si doar cateva zile in spatiu, datorita dilatarii temporale gravitationale.

Pohl este expert la partea stiintifica a SF-ului si prezinta din nou concepte de cosmologie si fizica. Nu lipsesc nici caracterizarile personajelor, nici dialogurile care fac din acest volum SF o continuare foarte buna a seriei.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *