Hyperion, de Dan Simmons

17 decembrie 2012

Romanul SFHyperion”, scris de autorul american Dan Simmons, a castigat in 1989 premiile Hugo (pentru cel mai bun roman) si Locus (pentru cel mai bun roman science-fiction). De asemenea a avut si alte 2 nominalizari.

Hyperion” este primul volum dintr-o serie de 5 numita “Hyperion Cantos”. Cartea este un omagiu adus Povestilor din Canterbury.

Actiunea se petrece la aproximativ 700 de ani dupa secolul 21. Pamantul fusese distrus accidental de ceea ce este denumit “Marea Greseala”, un experiment stiintific esuat, iar omenirea si-a gasit casa pe alte planete din galaxie. Un grup eterogen de pelerini pornesc intr-o calatorie spre planeta Hyperion, unde se gasesc Criptele Timpului si o masina ucigasa numita Shrike. Scopul calatoriei este dezlegarea enigmei neelucidate a Criptelor Timpului, care ar putea salva omenirea de la un iminent Armaghedon. Cei sapte pelerini isi spun fiecare povestea incercand sa inteleaga de cei tocmai ei au fost alesi pentru aceasta calatorie.

Cele sapte povesti sunt o combinatie deosebita de stiluri SF: SF militar, satira sociala, simbolism literar, rebeliune coloniala, cyberpunk, horror. Sunt toate extraordinar de frumos scrise, sunt unice si in acelasi timp se intrepatrund intr-o naratiune foarte complexa. Incercarea lui Simmons este riscanta, insa reuseste remarcabil sa teasa cele sapte povesti si sa contureze cele opt personaje, unul dintre acestea fiind Shrike, anti-eroul romanului, monstrul care pazeste Criptele Timpului.

Povestile sunt: introducerea (descrierea contextului in care se petrece actiunea), povestea preotului, povestea soldatului, povestea poetului, povestea carturarului, povestea detectivului, povestea consulului.

Hyperion” este o capodopera SF si, mai mult decat atat, ni-l dezvaluie pe Simmons ca fiind un fin cunoscator al naturii umane. Atfel cum ar putea sa patrunda in mintile unui poet decadent, a unui soldat greu incercat dar care nu si-a pierdut apetitul pentru viata, sau a unui preot ajuns la capatul puterilor? Este o provocare rezervata celor mai buni scriitori.

Cel mai impresionant la acest roman este faptul ca, desi foloseste foarte multe referinte filosofice, literare si religioase, o face cu subtilitate si nu cu scop demostrativ. O carte extraordinar de bine scrisa, care creaza o lume fascinanta.

Urmatorul roman din serie este “Caderea lui Hyperion”.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *