Dune, de Frank Herbert (Seria Dune)

18 octombrie 2012

Cartea SF Dune

[maxbutton id=”1″ url=”http://cartisf.info/cumpara/redirect.php?bid=43016″]

Dune este una dintre putinele carti care te provoaca sa le recitesti. Este o poveste, spusa exceptional, despre viitorul omenirii vazut prin ochii unui print si ai familiei sale.

Paul, pe langa faptul ca este un print, este si o persoana exceptionala. De la o varsta frageda este antrenat in lupta de unii dintre cei mai buni luptatori din galaxie, iar in acelasi timp este pregatit sa priveasca obiectiv situatiile in care se afla, sa se detaseze complet, si sa cantareasca toti factorii in mod egal, exact ca un calculator.

In plus, mama lui il invata o tehnica incredibila prin cate isi poate controla fiecare muschi al corpului. Dar toate aceste antrenamente la care este supus, desi extraordinare, palesc in comparatie cu putere supranaturala cu care a fost nascut, aceea de a privi in viitor si de a alege ce cale vrea sa urmeze. Datorita acestei abilitati se creeaza cele doua trasee pe care Paul le va urma pe parcursul cartii.

Una dintre trasaturile cele mai interesante ale universului Dune este amestecul dintre religie, politica si diferitele parti care folosesc tot ce le sta in putere pentru a-si atinge scopul. Unul dintre grupurile principale. Bene Gesserit, este un grup de cititori de minti orientati spre politica, grup din care face parte si mama personajului principal. Au pus la cale un program de inmultire controlata, lung de 90 de generatii, folosind oameni, pentru a obtine un set de gene ce ii va permite persoanei sa vada in viitor. Acest grup este deasemenea responsabil pentru plantarea unor seminte religioase in cultura planetei Dune, seminte care il vor ajuta pe Paul sa devina liderul fremenilor.

Romanul SF al lui Frank Herbert poate fi dificil de citit in anumite momente, in mod special la inceput. Introducerea rapida a culturilor si limbilor face ca primul capitol sa fie greu de inteles. Autorul incearca in mod deliberat sa deruteze cititorul, pentru a transmite sentimentele pe care Paul le-a simtit in momentul in care isi descopera noua casa de pe Arrakis. Daca reusesti sa treci peste partea introductiva fara sa renunti la aceasta carte, vei descoperi o poveste fantastica cu personaje si actiune pe masura.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *