Dolores Claiborne, de Stephen King

7 martie 2013
Dolores Claiborne, de Stephen King

Dolores Claiborne, de Stephen King

Dolores Claiborne este un thriller psihologic publicat de autorul SF Stephen King in anul 1992. A fost cel mai bine vandut roman din anul respectiv in Statele Unite si a fost ecranizat in 1995. Cartea ii este dedicata mamei autorului, Ruth Pillsbury King.

Actiunea este “povestita” de catre personajul principal, Dolores Claiborne. Spre deosebire de celelalte scrieri ale lui Stephen King, acest roman nu are capitole si niciun alt fel de despartire in sectiuni – este o naratiune continua sub forma transcrierii unui monolog.

Dolores Claiborne este interogata pentru presupusa ucidere a doamnei Vera Donovan, o batrana pe care o avea in grija de ani de zile. Ea vrea sa isi dovedeasca nevinovatia in acest caz, insa marturiseste o alta crima: uciderea sotului ei, cu 30 de ani in urma, dupa ce aflase ca acesta o molesta pe fiica lor in varsta de 14 ani, Selena. Marturisirea lui Dolores ia forma confesiunii unei vieti zbuciumate, ingrozitoare.

Povestirea lui Dolores ne dezvaluie o femeie puternica, care a supravietuit unor evenimente ingrozitoare care ar fi distrus pe oricine altcineva. Batuta frecvent de catre sotul sau, genul clasic de betiv needucat, si injosita de catre bogatasa a carei angajata era (Vera Donovan), Dolores ajunge la capatul rabdarii cand afla ca Joe o molesteaza pe fiica lor in varsta de 14 ani. Cu un curaj nebunesc, il ucide si scapa de cadavru fara a lasa urme incriminatoare. Daca nu ar fi marturisit fapta acum, dupa 30 de ani, probabil nimeni nu ar fi aflat vreodata.

Romanul de fata este deosebit fata de restul scrierilor lui Stephen King, prin faptul ca nu are elemente de supranatural, ci este mai mult o analiza psihologica. La fel ca si “Gerald’s game”, publicat in acelasi an, acorda o importanta deosebita eclipsei de soare din 20 iulie 1963 – ziua fatidica in care Dolores si-a omorat sotul.

Dolores Claiborne” este o poveste emotionanta despre dragostea de mama, despre prietenie, despre curaj, despre determinare si loialitate. King are un talent extraordinar de a patrunde in cotloanele cele mai ascunse ale mintii umane si creaza personaje complexe si foarte puternice.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *