Doamna din Avalon, de Marion Zimmer Bradley

14 martie 2013

Doamna din Avalon este al treilea volum din seria SFAvalon”, scrisa de Marion Zimmer Bradley in colaborare cu Diana L. Paxson. Seria SF a aparut insa doar sub semnatura autoarei americane  Marion Zimmer Bradley.

Seria Avalon preia temele din legenda regelui Arthur, insa cu accentul pus pe pe povestile femeilor care au modelat istoria Marii Britanii si a legendarei insule Avalon. Este ilustrata istoria insulei, de la crearea acesteia, viata Britanniei sub dominatia romana si trecerea de la religia celtica la crestinism, care a dus la disparitia obiceiurilor celtice stravechi. Evenimentele sunt vazute prin ochii femeilor care au avut influenta politica in timpul vietii lor: Elian, Mare Preoteasa a Sanctuarului, Helena, mama imparatului Constantin, si Morgaine, Mare Preoteasa a Avalonului.

Desi “The Mists of Avalon” este cea mai bine scrisa si cea mai vanduta carte cu tema legendei lui Arthur, nici prequel-ul “Doamna din Avalon” nu se lasa mai prejos.

Volumul de fata este in stransa legatura cu precedentul: “Sanctuarul”. Aici Marion Zimmer Bradley urmareste Marile Preotese ale Avalonului intr-o serie de 3 reincarnari si destine mistice. In timpul primului secol de crestinism, Lady Caillean – Mare Preoteasa a Avalonului – isi creste nepotul orfan, Gawen (a carui mama, preoteasa Elian, fusese ucisa in volumul precedent, “Sanctuarul”). Gawen moare insa lasa in urma lui un copil, conceput cu Sianna, fiica Doamnei Zanelor.

Dupa ce moare Gawen, Caillean transporta Avalonul intr-o alta realitate magica. Acum, descendentii Siannei continua sa modeleze destinul Britaniei. Lady Dierna isi marita fiica cu Carausius, care devine imparat al Britaniei si moare aparandu-si tara adoptiva. O alta descendenta, Ana, va avea o soarta cruda: Vivianne, una din fiicele ei, pierde un copil la trei luni dupa nastere, in timp ce ea insasi era din nou insarcinata. Ana moare la nastere si Vivianne ii creste fiica ramasa orfana – Morgaine. Morgaine este cea cu care se incheie descendenta.

Caillean, Gawen si Sianna salveaza Avalonul, iar descendentii lor se folosesc de puterea acestei insule magice pentru a manipula regi, printese si lideri militari.

Marion Zimmer Bradley combina magia cu istoria intr-un volum fantasy destul de interesant.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *