Disfunctia realitatii, de Peter F. Hamilton

18 februarie 2013
Disfunctia realitatii, de Peter F. Hamilton

Disfunctia realitatii, de Peter F. Hamilton

Disfunctia realitatii este primul volum din trilogia SFZorii noptii”, scrisa de autorul britanic Peter F. Hamilton. Unele editii au fost publicate in mai multe volume – in Statele Unite si Germania  in doua volume, in Franta si in Romania in trei volume, iar in Italia in patru volume. A fost o solutie practica, avand in vedere amplitudinea scrierii.
Actiunea din aceasta vasta epopee spatiala se petrece intr-un viitor indepartat (secolele XXVI-XXVII), in care lumile colonizate din Univers au format o alianta numita Confederatia. Umanitatea s-a separat in doua, intre Adamisti si Edenisti. Adamistii folosesc nanotehnologii pentru a-si imbunatati capacitatile neuronale, insa Edenistii au dus tehnologia la un nivel mult superior, dezvoltand “gena afinitatii”, care le permite comunicarea telepatica atat intre ei, cat si cu navele organice pe care le piloteaza. De asemenea au dezvoltat o tehnologie numita “bitek” cu ajutorul careia constiinta le este absorbita dupa moarte de catre mediul organic in care au trait. In timp ce Adamistii sunt practicanti religiosi care cred in Rai, Edenistii au rezolvat dilema vietii de apoi creandu-si propriul Paradis.
Desi povestea abunda in personaje si dialoguri, actiunea incepe cu adevarat in momentul in care capitanul Joshua Calvert descopera in Inelul Ruinelor un artefact care ar putea explica misterioasa sinucidere in masa care a dus la disparitia civilizatiei Laymil, eveniment cunoscut sub numele de “disfunctia realitatii”. Calvert se imbogateste vanzand artefactul, dupa care isi urmeaza cariera de capitan de vas comercial si incepe exportul de lemn exotic numit mayope de pe planeta Lalonde. Aici incep cu adevarat incurcaturile. Se aud zvonuri despre ceea ce s-a crezut la inceput a fi o rascoala a detinutilor de pe Lalonde, dar care se descopera a fi un virus care ii afecteaza pe acestia, decimand populatia si ridicand problema in Confederatie daca nu cumva acesta ar putea fi cauza disparitie civilizatiei Laymil.
Confederatia inchipuita de Hamilton este o lume a contrastelor: colonistii Adamisti traiesc intr-o lume agrara, deplasandu-se cu carute trase de cai, in timp ce Edenistii piloteaza nave spatiale si vaneaza contrabandisti de arme cu antimaterie.
Disfunctia realitatii” este o epopee spatiala ametitoare, fabuloasa, epica, grandioasa.  Ceea ce a facut George R.R. Martin pentru literatura fantasy, a facut Peter F. Hamilton pentru SF.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *