Chemarea pamantului, de Orson Scott Card

7 ianuarie 2013
Chemarea pamantului, de Orson Scott Card

Chemarea pamantului, de Orson Scott Card

Orson Scott Card este singurul autor SF care a castigat doi ani consecutivi faimoasele premii Hugo si Nebula.

Chemarea pamantului este al doilea volum din saga SF “Intoarcerea acasa”, care contine in total 5 parti si are la baza Cartea lui Mormon, textul sacru al Miscarii Sfintilor din Zilele din Urma, religie imbratisata de autor.

Actiunea intregii serii SF este plasata cu 40 de milioane de ani in viitor. Primele 3 volume plaseaza omenirea pe o planeta numita Harmony, intrucat Pamantul fusese distrus in urma repetatelor razboaie care au avut loc aici. Colonistii de pe Harmony desemneaza un computer numit Sufletul Suprem sa ii monitorizeze si sa ii impiedice sa distruga planeta asa cum au facut cu Pamantul. Sufletul Suprem are capacitatea sa influenteze gandurile oamenilor astfel incat acestia sa nu poata redescoperi tehnologii presupuse periculoase. Insa computerul, care a fost proiectat sa functioneze 20 milioane de ani, incepe sa isi piarda din puteri si decide sa trimita o expeditie inapoi pe Pamant pentru a cere sfaturi de la Pastratorul Pamantului.

Chemarea pamantului” continua povestea lui Nafai si a familiei lui, personajele principale din primul volum. Un nou personaj, Moozh, isi face aparitia, un razboinic puternic si inteligent, poate mai inteligent decat Nafai si ai lui, care isi bate joc de vointa computerului suprem. El preia controlul unei armate folosindu-se de tehnologii interzise si se indreapta spre orasul Basilica, locul de bastina al lui Nafai. Cine il va opri? Basilica este dezorganizata iar Nafai si ai lui nu sunt destul de puternici pentru a o apara.

Acest al doilea volum din seria SF are un ritm mai alert decat primul, iar Card pastreaza un echilibru stabil intre actiune si caracterizarile personajelor. Totusi, conversatia curge un pic nenatural, iar personajele sunt un pic prea dramatice. Cu toate acestea, cartea este scrisa in stilul consacrat al lui Orson Scott Card, ceea ce nu e un lucru rau. Acest autor de carti SF are o mare calitate, si anume capacitatea de a crea legaturi complexe intre personaje.

Urmatoarea carte din serie este “Navele Pamantului”.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *