Canonicatul Dunei, de Frank Herbert (Seria Dune)

6 noiembrie 2012

Este un roman science fiction, scris de Frank Herbert, al sase-lea si ultimul roman din Seria Dune.

Bene Gesseritul in continuare își adreseaza întrebări in legatura cu Poteca de Aur a oamenilor schitata de Împăratul-Zeu Leto II. In acest moment, ele trebuie să le facă față Onoratelor Matres, a căror operatiune de subjucgare a Vechiului Imperiu le amenință supraviețuirea. Ordinul Surorilor trebuie să își reinterpreteze sistemele ancestrale: dainuirea este mai valoroasa decât manipularea calculată? Există vreun tel mai insemnat decât consolidarea puterii?

Pentru Bene Gesserit, circumstanta este disperată, deoarece au ajuns ținta Onoratelor Matres, care au subjugat aproape în întregime Vechiul Imperiu, fiind dornice să absoarba tehnica și sistemele puse la punct de Comunitatea Surorilor. Maica Superioară Darwi Odrade, situata la carma Comunității Surorilor, trebuie să urzeasca un plan pentru a contracara Onoratele Matres. Bene Gesseritul construieste o nouă Dune pe planeta Canonicatului. Sheeana, insarcinata cu planul, așteaptă ivirea unui vierme de nisip. Subjugarea Onoratelor Matres a distrus Bene Tleilax, singurul Maestru Tleilaxu rămas fiind Scytale, captiv al Comunității Surorilor. El poarta o taina tleilaxu: construirea de ghola, iar intaiul ghola format este al lui Miles Teg.

Bene Gesseritul mai deține doi prizonieri pe Canonicat: Duncan Idaho și Murbella. Cea din urmă este admisa ca novice, fiind pregatita pentru a deveni Soră, în ciuda neincrederii că urmareste să evadeze și să se reintoarca la Onoratele Matres.

Lampadas, un focar al culturii Bene Gesserit, este nimicit de Onoratele Matres, dar Sora Lucilla izbuteste să se salveze, ducand cu ea mințile a milioane de Cucernice Maici. Lucilla este obligată să aterizeze pe Gammu, unde dă peste un grup de evrei ascunsi în subteran. Rabinul îi asigura refugiu Lucillei, dar, pentru a-și elibera structura, este nevoit să o incredinteze Onoratelor Matres. Înaintea acestui act, îi face cunoștință cu Rebecca, o Maică Superioară sălbatică care a capatat accesul la Celelalte Memorii fără a avea parte de antrenament Bene Gesserit. Lucilla și Rebecca își transmit memoriile, cea din urmă obligandu-se să poarte memoriile de pe Lampadas, în siguranță, Comunității Surorilor. Lucilla este apoi trădată și adusa în fața Preacucernicei Mater Dama, care încearcă să o hotarasca să se alăture Onoratelor Matres, păstrându-și viața în schimbul secretelor Bene Gesserit. Tentativa Damei nu are succes, iar Lucilla este omorata.

Pe Canonicat, Odrade primeste de la Duncan Idaho mărturisirea că este mentat și că poseda amintirile a numeroase vieți ghola; chiar si asa, el nu marturiseste viziunile ascunse a 2 oameni. Între timp, sub presiunea antrenamentului Bene Gesserit, identitatea precedenta de Onorată Mater a Murbellei cedează, iar ea își dă seama că vrea să ajunga Bene Gesserit, ajungând să fie inițiată. Odrade simplifica legile și, pentru intaia dată, unui bărbat – Duncan – i se permite să participe la ritualul mirodeniei. Odrade gandeste că Bene Gesserit a savarsit o greseala temându-se de emoții și că, pentru a evolua, e necesar să le accepte. Spre satisfactia Ordradei, Murbella urmează calea care o transformă în Cucernică Maică, supraviețuindu-i.

Mai departe, Odrade realizeaza că Duncan și Sheeana au ajuns aliați. Sheeana nu divulga că a luat în considerare desteptarea memoriei lui Teg prin impregnare și nici Odrade nu descoperă că Sheeana are cheile închisorii lui Duncan din non-navă. Sheeana îi arată lui Scytale un mic vierme de nisip, vechiul furnizor de mirodenie al Bene Gesseritului, devastandu-i acestuia principalul avantaj cu care se târgui. Pana la urmă Teg este trezit de Sheeana, iar Odrade îl face din nou Bashar al forțelor militare ale Comunității Surorilor.Odrade convoacă o întâlnire a Bene Gesseritului, comunicandu-și planul de a ataca Onoratele Matres sub conducerea lui Teg. De asemenea, anunță competitoarele pentru succesiunea la funcția de Maică Superioară; ea își va destainui memoriile cu Murbella și Sheeana înainte de a pleca să se confrunte cu Preacucernica Mater. Sub acoperirea diplomației Odradei, forțele Bene Gesseritului coordonate de Teg atacă Gamu. Teg își folosește indemanarea ascunsa de a observa non-navele cu scopul de a stapani sistemul. Supraviețuitorii razboiului se retrag pe Junction, urmariti de Teg. Victoria Bene Gesseritului pare sigura și, în miezul razboiului, evreii (inclusib Rebecca și memoriile ei importante) se refugiază în cadrul flotei Bene Gesserit.

Logno – consiliera șefă a Damei – o otrăvește pe Dama și preia dominatia Onoratelor Matres. Intaia ei inițiativă o prinde pe Ordrade; acesta și Teg realizeaza prea târziu că au fost prinși în capcană, Onoratele Matres folosind o armă secreta pentru a metamorfoza esecul în victorie și capturând-o pe Odrade. Murbella salvează din trupele Bene Gesserit cât de mult poate și începe retractarea spre Canonicat. Odrade luase în calcul eșecul Bene Gesseritului și îi lăsase Murbellei directive pentru o ultimă mișcare disperată. Murbella aterizeaza cu o navă mică, dându-se drept o Onorată Mater care, în confuzia generală, a fugit din mijlocul Bene Gesseritului cu toate tainele lor. Incapabilă să își controleze inversunarea, Logno o atacă, dar e ucisă de Murbella. Speriate de curajul ei care necesita respect, celelalte Onorate Matres sunt nevoite să o accepte ca noua lor carmuitoare. În timpul bataliei, Odrade este și ea omorâtă, iar Murbella comunica cu ea memoriile, devenind și Maică Superioară.

Inaltarea Murbellei spre putere nu este vazuta ca o victorie de toate membrele Bene Gesserit. Unele se refugiaza pe Canonicat, printre care și Sheeana, care a avut o viziune și i se alătură lui Duncan. Cei doi evadează cu o non-navă imensa, luându-i cu ei pe Scytale, Teg și pe evrei. În utlimul moment, Murbella își dă seama de planul lor, dar e inapta să îi oprească. Volumul se incheie lăsând o serie de întrebări fără răspuns, legate de contopirea Onoratelor Matres cu Bene Gesserit, de soarta celor care au evadat în non-navă (inclusiv rolul lui Scytale, devenirile lui Idaho și Teg, precum și scopul evreilor), despre identitatea personajelor asemănătoare zeilor din fragmentul final al volumului și despre cauza care a provocat Onoratele Matres să revină înapoi în Vechiul Imperiu.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *