Caderea lui Hyperion, de Dan Simmons

4 ianuarie 2013

Caderea lui Hyperion este continuarea romanului science-fiction premiat cu premiile Hugo si Locus, “Hyperion”. Cele doua fac parte din seria SF “Hyperion Cantos” scrise de autorul american Dan Simmons.

Caderea lui Hyperion” a avut parte de propriul succes, castigand premiile Locus si British SF si fiind nominalizat la premiile Hugo si Nebula. Scrierea a fost puternic influentata de opera poetului John Keats.

In primul volum am “ascultat” povestile pelerinilor ce pornesc spre planeta Hyperion cu speranta de a deslusi misterele Criptelor Timpului pentru a salva omenirea de la un posibil Armaghedon. In acest al doilea volum SF asistam la prabusirea Hegemoniei Omului. Hegemonia omului este o entitate guvernamentala interstelara care s-a format dupa masivul exod de pe planeta Pamant, in urma accidentului cunoscut sub numele de Marea Greseala – un experiment stiintific esuat care a distrus Pamantul.

Caderea lui Hyperion” este strans legata de volumul precursor insa are un alt format narativ. Autorul sare rapid de la o experienta la alta si de la un caracter la altul, si introduce 2 personaje noi: Meina Gladstone, sefa Hegemoniei, si un al doilea cibrid, care este de fapt reincarnarea lui John Keats. De asemenea se foloseste de un artificiu: introduce un narator omniscient care este in acelasi timp si personaj in poveste. Pare un fic artificiala aceasta tehnica, putand produce o usoara confuzie.

Personajele joaca un rol-cheie in orice gen de literatura. Romanele Hyperion au insa mult mai mult decat personaje si legaturi intre acestea. Gasim in aceste scrieri SF reprezentari ale un viitor foarte indepartat cu intrigi politice, razboi interstelar, inteligente artificiale si conflicte cu acestea. Asa cum ne-a obisnuit si in primul volum, Simmons aduce in discutie concepte religioase si dileme etice, frumos incadrate intr-o epopee spatiala uimitoare. Personajele sunt si ele extrem de interesante. Amintesc doar cateva: TechNucleul, inteligente artificiale care au si constiinta proprie, aliate cu Hegemonia Omului; Expulzatii, barbari care traiesc in “roiuri” in afara Hegemoniei; Shrike, monstrul metalic cu patru brate acoperit cu tepi, capabil sa calatoreasca atat in spatiu cat si in timp.

Hyperion” ramane insa o lectura mai buna decat continuarea ei.

Urmatoarea din seria SF este “Endymion”.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *