Blestemul Nobilului Foul, de Stephen R. Donaldson

28 august 2013
Stephen Donaldson - Blestemul nobilului Foul

Stephen Donaldson – Blestemul nobilului Foul

Blestemul Nobilului Foul” este prima carte din prima trilogie a seriei SF “Cronicile lui Thomas Covenant, Necredinciosul”. Seria fantasy scrisa de Stephen R. Donaldson cuprinde doua trilogii si o tetralogie aflata inca in lucru.

Prima trilogie, “Cronicile lui Thomas Covenant, Necredinciosul”, a fost publicata intre anii 1977 – 1979.

Personajul care da numele seriei, Thomas Covenant, este un scriitor inversunat si cinic, bolnav de lepra si exclus din societate, insa predestinat a fi salvatorul unei lumi alternative, numite Taramul. In primele sase volume ale seriei, el se lupta cu maleficul si dispretuitul Nobil Foul, al carui plan este sa evadeze din universul fizic si sa se razbune pe Creator.

Blestemul Nobilului Foul” deschide complexa serie fantasy cu povestea Necredinciosului, nume pe care si-l ia Thomas pentru ca nu crede in taramul in care a ajuns, o lume alternativa in care lepra i se vindeca si in care devine erou de poveste. Parasit de familie si renegat de societate, cu doua degete luate tribut de boala cumplita, Thomas ajunge fara sa stie cum intr-o lume fantastica unde e luat drept un vechi erou, Berek Jumatate-de-Mana, intors in Taram pentru a-l salva de Nobilul Foul, cu ajutorul verighetei din aur alb pe care inca o poarta. El trece printr-o serie de incercari in calatoria spre Muntele Tunetului, de unde trebuie sa recupereze Toiagul Legii. Convingerea lui Thomas ca totul este o iluzie datorata bolii, si ca actiunile lui nu au consecinte, il fac sa comita acte de violenta care ii dau accente de anti-erou.

Questul lui Thomas se incheie simetric, cu el revenind in lumea reala, din nou bolnav de lepra, de care era convins ca nu scapase.

Peisajele din Taram sunt idilice, in contrast total cu lumea reala. Lumea imaginata de Donaldson este una specifica genului fantasy, cu duhuri, magie si creaturi ciudate. Avem trogloditi, viermi de piatra, lupi de mare, demoni, ranyhyni (cai salbatici inteligenti), lei de foc, si obiecte cu puteri magice.

Insa proza lui Donaldson nu este doar basm. Este o scriere profunda, care exploreaza partea intunecata a naturii umane. Ca dovada, a castigat premiul British Fantasy Society si a fost nominalizat la premiul World Fantasy.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *