Blaze, de Stephen King

10 ianuarie 2013
Blaze, de Stephen King

Blaze, de Stephen King

Blaze este un ultimul roman sf publicat de catre Stephen King sub pseudonimul Richard Bachman. King a relatat pe site-ul sau ca “l-a gasit” intr-un pod. De fapt, a fost scris inainte de “Carrie” si King i-a oferit prima copie publicistului sau o data cu romanul “Salem’s Lot”. L-au ales pe cel din urma si King s-a apucat sa rescrie Blaze, eliminand partile care i se pareau prea sentimentale. A retrimis noul roman spre publicare in 2007. Cartea contine si o nuvela intitulata “Memory”, care fusese publicata si cu un an inainte.

Blaze este povestea lui Clayton Blaisdell Jr. (zis Blaze) si a prietenului acestuia, George Rackley, doi delincventi. Blaisdell e inapoiat mintal, iar Rackley este mort. O combinatie reusita de caractere, intrucat Blaisdell n-ar fi putut comite nicio faradelege pe cont propriu, dar cu ajutorul prietenului sau mort care i se infatiseaza ca o vedenie si il sfatuieste constant, pune in scena lovitura secolului (planuita de George inainte sa moara): rapirea pruncului mostenitor al unei familii foarte bogate.

Mai interesanta decat firul epic al romanului este partea in care King descrie copilaria nefericita a lui Blaze, care a fost salvat din casa unui tata abuziv si a crescut intr-un orfelinat. Povestea dura a copilului care a crescut intr-o saracie mizerabila este maiestuos faurita de King si isi pune amprenta pe intregul roman.

Aratandu-ti aceasta evolutie a lui Blaze, King te face sa-ti fie mila de acest nemernic. Faptele lui nu au scuza, insa poti intelege cum s-a transformat in criminalul de astazi.

King isi aseamana lucrarea cu “Postasul suna intotdeauna de doua ori” a lui James M. Cain si de asemenea cu alte lucrari in genul noir fiction. “Blaze” nu este printre cele mai bune romane fiction ale lui Stephen King, insa acesta nu isi dezamageste cititorii. Din contra, cartea de fata ne dezvaluie un King care avea sa devina cel mai bine vandut autor al tuturor timpurilor.

De notat este faptul ca toate profiturile obtinute din vanzarea romanului “Blaze” au fost donate fundatiei “Haven”, fondata de Stephen King, organizatie care sprijina artistii aflati in dificultati financiare datorate in mare parte problemelor de sanatate.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *