Apocalipsa, de Stephen King

28 decembrie 2012

Apocalipsa este un roman SF horror, post-apocaliptic, dupa cum se poate deslusi chiar din titlu. Stephen King l-a publicat in 1978 si Mick Garris l-a ecranizat in 1994 sub acelasi nume cinematografic.

Este un horror alarmant, in care “sfarsitul” nu vine sub forma unor cadavre reanimate sau a unor meteoriti gigantici, ci mai subtil, sub forma unor distrugeri biologice.

Guvernul a impins limitele eticii de prea multe ori si acum cetatenii sufera consecintele. Din Maine pana in California, natiunea americana este cuprinsa de o epidemie de gripa artificial creata, scapata din laborator, cu o rata de mortalitate de 99%.

Intriga este originala, iar personajele extensiv si captivant descrise. Inca de la inceput, King introduce personaj dupa personaj dupa personaj: cine sunt, unde locuiau cand a erupt epidemia si in ce directie se hotarasc sa porneasca cand isi dau seama ca trebuie s-o ia din loc daca vor sa supravietuiasca. Pe masura ce personajele se cunosc intre ele si incep sa creeze aliante, incepe si periplul lor spre una din cele doua locatii salvatoare: spre Boulder, Colorado pleaca personajele pozitive ale povestii, si spre Las Vegas raufacatorii. Devine clar faptul ca cele doua “tabere” se indreapta catre o confruntare, pentru ca aveau viziuni total diferite despre ce inseamna revenirea la normal. Raufacatorii din Vegas incep sa confectioneze arme si sa activeze bombe, pe cand binevoitorii din Boulder viseaza la ceaiuri dansante.

Ceea ce King infatiseaza cu maiestrie in acest roman de fictiune este natura umana, cu bune si rele. In momentele de groaza traite, ies la suprafata adevaratele caractere – unele cu adevarat ingrozitoare. Rezulta o alegorie violenta ce contine razbunare, dragoste, invidie, condamnare si salvare.

King a marturisit: „Am vrut să scriu o fantezie epică asemănătoare celei scrise de J.R.R. Tolkien în “Stapanul Inelelor”, numai că în manieră americană. Așa a luat naștere acest roman”

Stephen King este unul din cei mai premiati autori SF din toate timpurile, cel mai bine vandut – cu peste 350 milioane copii, si cel mai des ecranizat. A abordat mai mult genurile horror fiction si fantasy.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *