Amintirea pamantului, de Orson Scott Card

19 decembrie 2012
Amintirea pamantului, de Orson Scott Card

Amintirea pamantului, de Orson Scott Card

Orson Scott Card este singurul autor SF care a castigat doi ani consecutivi faimoasele premii Hugo si Nebula.

Amintirea pamantului este primul volum din saga SF Intoarcerea acasa, care contine in total 5 parti si are la baza Cartea lui Mormon, textul sacru al Miscarii Sfintilor din Zilele din Urma, religie imbratisata de autor.

Actiunea intregii serii SF este plasata cu 40 de milioane de ani in viitor. Primele 3 volume plaseaza omenirea pe o planeta numita Harmony, intrucat Pamantul fusese distrus in urma repetatelor razboaie care au avut loc aici. Colonistii de pe Harmony desemneaza un computer numit Sufletul Suprem sa ii monitorizeze si sa ii impiedice sa distruga planeta asa cum au facut cu Pamantul. Sufletul Suprem are capacitatea sa influenteze gandurile oamenilor astfel incat acestia sa nu poata redescoperi tehnologii presupuse periculoase. Insa computerul, care a fost proiectat sa functioneze 20 milioane de ani, incepe sa isi piarda din puteri si decide sa trimita o expeditie inapoi pe Pamant pentru a cere sfaturi de la Pastratorul Pamantului.

Sufletul Suprem il recruteaza pe Volemak, tatal lui Nafai, care este personajul principal, sa il ajute. Nafai si Issib, fratele sau, incearca sa ocoleasca controlul gandurilor impus de Sufletul Suprem si, reusind, afla de pericolele care pasc orasul lor natal, Basilica, iar Nafai incepe chiar sa auda vocea computerului in propria minte. Nafai si familia sa (Issib, fratele sau bun, si cei doi frati vitregi, Elemak si Mebbekew, precum si tatal lor, Volemak) sunt fortati sa paraseasca orasul. Se intorc insa pentru a recupera Catalogul Sufletului Suprem, care le-ar permite sa comunice cu acesta in mod direct. Nafai face cateva gafe dar are si succese miraculoase, fapt pentru care Elemak incepe sa il urasca. Aceasta este tema care va domina intreaga saga SF. Volumul de fata se concentreaza pe relatiile familiale si pe caderea lui Gaballufix, omul care dorea o alianta a orasului Basilica, cu o natiune razboinica si distrugerea barierelor mentale impuse Sufletul Suprem.

Un roman SF bun, captivant, cu actiune alerta, care nu dezamageste.

Urmatoarea din serie este “Chemarea pamantului”.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *