Alegerea celor trei, de Stephen King (Seria Turnul Intunecat)

3 ianuarie 2013
Alegerea celor trei, de Stephen King

Alegerea celor trei, de Stephen King

Alegerea celor trei este al doilea volum din cele 8 ale seriei SF “Turnul intunecat”. Stephen King si-a caracterizat aceasta serie de carti SF ca “magnus opus”, opera lui fundamentala.

Seria include teme din multiple genuri SF: fantasy, science fantasy, horror si western si il are ca personaj central pe Roland Deschain, ultimul descendent dintr-un ordin cavaleresc supranumit “pistolarii”, in calatoria sa spre Turnul Intunecat, o cladire mitologica considerata centrul Universului.

Alegerea celor trei” continua calatoria lui Roland spre Turnul Intunecat, imediat dupa ce se trezeste din somnul de 10 ani pe care i l-a indus “omul in negru”. Aflat pe o plaja, Roland este atacat din senin de catre o creatura pe care reuseste sa o omoare cu pretul a doua degete de la mana dreapta si unul de la piciorul drept. Ranile provocate de lupta se infecteaza si ii provoaca stari febrile, insa Roland isi continua misiunea. Ajunge curand in dreptul a trei usi, fiecare ducand inapoi in timp, in trei momente diferite insa in acelasi oras, New York. Roland trece prin toate si revine cu trei oameni care il vor insoti in calatoria sa pe parcursul acestei carti. Toti trei i-au fost aratati de catre “omul in negru” atunci cand i-a citit viitorul in cartile de tarot. Acestia sunt Eddie Dean, “Prizonierul”, un tanar dependent de cocaina al carui destin era oricum pecetluit fie de intrarea la inchisoarea, fie de omorarea lui de catre mafia drogurilor; Odetta Holmes, “Doamna Umbrelor”, o femeie de culoare implicata activ in apararea drepturilor civile, invalida si cu multiple personalitati, dintre care una violenta, personificata de o femeie numita Detta; cea de-a treia usa i-l infariseaza pe Jack Mort, un ucigas in serie sociopat si sadic care este raspunzator pentru invaliditatea si dereglarea de personalitate ale Odettei si pentru moartea lui Jake Chambers (camaradul lui Roland din “Pistolarul”). Uciderea lui Jack Chambers a facut posibila aparitia acestuia in universul paralel in care se afla Roland in prima carte din serie. Roland trebuie sa ia o decizie in privinta lui Jack Mort, constient ca aceasta este cruciala pentru parcursul sau. Asadar il ucide, iar moartea acestuia face ca cele doua personalitati ale Odettei sa fuzioneze intr-o a treia, care se va numi Susannah. Asadar al treilea personaj pe care Roland il aduce din universul paralel nu este Jack Mort, ci Susannah.

Roland ii salveaza astfel pe Eddie si pe Odetta, insa este constient ca este posibil sa trebuiasca sa ii sacrifice pentru a-si putea termina calatoria spre Turnul Intunecat.

Seria SF se continua cu “Tinuturile pustii”, al treilea volum.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *