Alchimistul neutronic, de Peter F. Hamilton

25 august 2013
Peter F. Hamilton - Alchimistul Neutronic

Peter F. Hamilton – Alchimistul Neutronic

Alchimistul neutronic” este al doilea volum din trilogia SF “Zorii noptii”, scrisa de autorul britanic Peter F. Hamilton. La fel ca si volumul precursor, “Disfunctia realitatii”, si “Alchimistul neutronic” este o opera vasta, care a trebuit impartita in mai multe volume. In Romania a fost impartita in trei.

Trilogia lui Hamilton este o mareata epopee spatiala, comparata ca si complexitate cu “Dune”, dar si cu opera lui Tolstoi, “Razboi si pace”. S-a mai spus despre aceasta saga SF ca a creat un univers comparabil cu cele din Star Wars si Star Trek.

In “Disfunctia realitatii”, spiritele mortilor invadeaza trupurile celor vii si creaza o criza existentiala de proportii uriase, cu care omenirea nu se mai confruntase niciodata. Pe unii, revelatia ca viata de apoi nu este altceva decat un vid inexorabil, un purgatoriu cumplit al sufletelor care nu isi vor gasi linistea, ii innebuneste. Pe altii ii lasa pur si simplu si indiferenti. Insa sunt si unii care lupta pentru viata lor, stiind ca speranta este singura arma cu adevarat puternica pe care au au.

In “Alchimistul neutronic”, omenirea se confrunta cu inca o mare problema: Dr. Alkad Mzu, creatoarea unei arme de distrugere in masa numita “Alchimistul”, a evadat din Seninatate si fuge din planeta in planeta. Confederatia trebuie sa o gaseasca si sa dea de urma Alchimistului, pentru ca daca Dr. Alkad Mzu moare, spiritele mortilor, care dobandisera puteri supranaturale – abilitatea de a se infiltra in gandurile oamenilor dar si aceea de a manipula materia – ar putea dobandi cunostintele care stau la baza crearii armei mortale. Soarta intregii omeniri se afla in mainile creatoarei Alchimistului.

Alchimistul neutronic” este o carte SF atat de complexa, cu atat de multe personaje (in jur de 100!) si atat de multe povesti, incat pare foarte greu de digerat. Insa Peter F. Hamilton dovedeste ca este un mare scriitor, pentru ca reuseste magistral sa le aduca pe toate intr-un singur punct. Si face asta intr-un stil captivant care te tine cu sufletul la gura. Si nu e usor sa faca asta in peste 1000 de pagini.

Mai mult decat atat, cartea se termina in suspans si te trezesti agonizand dupa urmatoarea din serie.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *