Agentul Cormac, de Neal Asher

12 decembrie 2012

Neal Asher este un scriitor britanic de romane SF, foarte prolific. Opera sa este caracterizata de actiune cu ritm alert si personaje care sunt conduse de dorinta de a pastra ordinea sociala si de a ajuta la progresul omenirii.

Agentul Cormac este al patrulea roman dintr-o serie de 5 carti SF cu acelasi nume. Neal Asher isi plaseaza actiunea unei mari parti din opera sa, incluzand si seria “Agentul Cormac” intr-un univers viitor numit “Polity”.

Polity reprezinta o civilizatie raspandita in toata galaxia, controlata de inteligente artificiale cu un un puternic simt al justitiei, necesar pentru a-i mentine pe oameni in viata. Agentul Cormac si partenerii sai sunt supusi la diverse provocari pe parcursul seriei.

Acest al patrulea volum SF este plasat in secolul 25 si isi incepe actiunea de unde a lasat-o “Brass Man”. Intreaga serie este extrem de atractiva, o epopee spatiala presarata cu personaje ciudate, oameni transformati in specii noi, legaturi neuronale directe si asa mai departe. “Agentul Cormac” este mai mult fiction decat science si regasim aici multe elemente standard specifice genului: calatoria prin spatiu cu viteza superluminica, campuri de forta, arme laser, si asa mai departe.

Este o tapiserie complicata si frumos tesuta, cu multe intrigi. Multe din misterele ramase nerezolvate in volumele anterioare ne sunt revelate aici. Aflam ca runciblul este capabil de calatorie in timp, aflam adevaratele intentii ale Creatorilor, detalii despre Dragon si despre Horace Blegg, nemuritorul legendar.

Mare parte din carte ridica noi intrebari. Incepe cu un salt in timp (800 de ani in viitor) si se incheie cu o escaladare in incercarea de a evita un pericol, cel mai mare pe care l-a avut de infruntat universul Polity pana acum. Apar noi personaje, importante pentru viitorul universului Polity, dar care nu interactioneaza prea mult cu ceilalti.

Fanii seriei cu siguranta vor iubi cartea, si vor dori sa citeasca continuarea. Sfarsitul cartii lasa povestea  deschisa, ceea ce da impresia ca “Agentul Cormac” ar fi inceputul, sau mijlocul unei trilogii.  Ar fi de preferat ca noi-veniti sa inceapa macar cu precursoarea, Brass Man, pentru a intra in atmosfera universului Polity pregatiti.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *