Adancurile cerului, de Vernor Vinge

7 decembrie 2012

Adancurile cerului de Vernor Vinge este o carte SF premiata cu Premiul Hugo pentru cel mai bun roman SF. A fost publicata in 1999 si este un prequel la romanul “Foc in adanc” (1992). Titlul este inventat de catre unul din personaje intr-o dezbatere despre obiceiul hibernarii la specia din care face parte.

Povestea incepe cu descoperirea unei specii extraterestre inteligente pe o planeta care orbiteaza o stea ciudata, denumita On/Off datorita caracterului sau dual: 215 ani din 250 este adormita, si nu elibereaza niciun fel de energie. In perioadele adormire, planeta intra in hibernare. Formele de viata de pe aceasta planeta, denumite paianjeni de catre oameni, datorita asemanarii cu specia arahnidelor, au atins un stadiu de dezvoltare tehnologica apropiat de cel pamantean din secolul 20. Oamenii totusi au o teorie conform careia paianjenii au trecut si prin faza descoperirii zborului spatial, candva in trecut. Acesta este motivul pentru care doua civilizatii umane diferite pornesc in explorarea lumii paianjenilor, fiecare cu propriul interes: Qeng Ho, comercianti care au dezvoltat o cultura interstelara pentru umanitate, si Emergentii, o civilizatie nu demult iesita din Evul Mediu, care practica sclavia mintii.

Cartea este scrisa intr-un limbaj accesibil. Vinge a ales sa descrie cultura extraterestra in termeni familiari pamantenilor: acestia au armate si natiuni, automobile si avioane, oameni de stiinta si ingineri. Cu toate acestea, sunt foarte diferiti de oameni.

Pe tot parcursul cartii, au loc tot felul de intorsaturi de situatii, in forma unor fapte simple si cunoscute, dar care au fost gresit interpretate sau care ascund situatii mult mai complexe. Personajele, atat cele umane, cat si cele extraterestre, se folosesc de aceleasi tactici in relatiile pe care le au unii cu ceilalti. La inceputul cartii, cele doua grupuri umane ajung in situatia de a crea o alianta nedorita si incomoda, asteptand pe orbita ca paianjenii sa dezvolte tehnologia in cautarea careia erau.

Firul epic este presarat cu revelatii despre vietile si intentiile reale ale personajelor. Rezultatul este o carte SF complexa cu straturi si substraturi, maiestuos creata de Vinge. Povestea are idei si personaje care isi dezvaluie adancimea cu fiecare capitol, iar finalul este o frumoasa “impachetare”.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *