2061: A treia odisee, de Arthur C. Clarke

9 ianuarie 2013
2061: A treia odisee, de Arthur C. Clarke

2061: A treia odisee, de Arthur C. Clarke

2061: A treia odisee este, dupa cum sugereaza si titlul, a treia dintr-o serie de 4 romane SF scrise de celebrul autor britanic, inventator si futurist Sir Arthur C. Clarke. Seria SF este cunoscuta cititorilor sub denumirea de “Odiseea spatiala”.

A doua odisee” se incheia cu mesajul transmis pamantenilor de catre Dave Bowman prin intermediul computerului HAL, sa nu incerce sa cucereasca Europa, a sasea luna a lui Jupiter.

Ca de obicei, curiozitatea umana invinge, si in anul 2061, cand pe Europa apare ca din senin un munte urias, oamenii incearca sa ii patrunda misterul. Omul de stiinta Rolf van der Berg descopera ca uriasul munte pe care l-a denumit Muntele Zeus este de fapt un diamant si este invitat intr-o expeditie de explorare pe Europa, la bordul navei spatiale Galaxy. In drumul spre Europa, una din stewardese incearca sa prabuseaca nava in oceanul planetei, insa planul ei esueaza si aceasta se sinucide. Insa echipajul este acum in pericol si o a doua nava, Universe, este trimisa in ajutorul celei dintai. Universe era intr-un zbor de explorare a cometei Halley si il avea la bord pe Floyd, supravietuitorul din A doua odisee, ajuns la varsta de 103 ani. Nepotul lui Floyd, Chris, care se afla pe nava Galaxy, si der Berg pornesc impreuna sa studieze muntele Zeus si de asemenea naveta chinezeasca esuata pe Europa in A doua odisee, alaturi de care se afla un monolit gigantic, la granita dintre partea luminata si cea intunecata a planetei, denumita Marele Zid.

Oamenii de stiinta confirma faptul ca Muntele Zeus este un diamant urias si, dupa plecarea lor de pe Europa, asista la scufundarea acestuia sub suprafata Europei.

Lucruri ciudate se intampla insa. Floyd pierduse legatura cu nepotul sau cu ani in urma, insa atunci cand Chris a coborat pe Europa sa studieze monolitul, a avut o viziune cu bunicul sau la fel cum Floyd l-a vazut pe Bowman cu ani in urma. In acelasi timp, Floyd are un vis ciudat cu un monolit plutind in cabina lui de pe nava. Spre sfarsitul cartii, Clarke dezvaluie motivul acestor “vedenii”: constiinta lui Floyd fusese replicata de catre extra-terestrii prezenti pe Europa si pastrata alaturi de Bowman si HAL in interiorul Marelui Zid.

Cartea reprezinta o fascinanta scriere SF, in stilul remarcabil al lui Arthur C. Clarke, totusi mai putin spectaculoasa decat primele doua din serie.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *