2001: Odiseea spatiala, de Arthur C. Clarke

10 decembrie 2012
Odiseea Spatiala: 2001, de Arthur C. Clarke

Odiseea Spatiala: 2001, de Arthur C. Clarke

2001: Odiseea spatiala este un roman SF exceptional, primul din seria de 4 volume numita “Odiseea spatiala”, de Sir Arthur C. Clarke – scriitor SF, inventator si futurist distins cu nenumarate premii si onoruri.

2001: Odiseea spatiala” este bazat pe mai multe nuvele scrise anterior de Sir Arthur C. Clarke, una dintre ele (“Santinela”) pentru un concurs organizat de BBC. Cartea este formata din 4 povesti distincte care ar putea avea un caracter de sine statator, insa subtil legate intre ele pentru a forma o imagine de ansamblu spectaculoasa.

Prima poveste si cea mai scurta, infatiseaza o colonie de maimute de acum 3 milioane de ani, care sunt pe punctul de a face o descoperire de proportii, care le va grabi evolutia (descoperirea uneltelor). Povestea intruduce conceptul de inteligenta extra-terestra – o specie nepamanteana incearca sa grabeasca evolutia acestor maimute, dandu-le un mic “ghiont”, prin plasarea unui monolit gigantic in perimetrul locuit de catre acestia.

A doua parte este o poveste despre zborul spatial si colonizarea Lunii, cu descrieri amanuntite pe aceste teme. Intriga se petrece in 1999 si se bazeaza pe o descoperire facuta de catre colonistii lunari care faceau cercetari ale campului magnetic si descopera o anomalie – o zona cu camp magnetic foarte puternic. Cercetarile arata ca este vorba despre un obiect urias semanand cu o lespede neagra, cu origini necunoscute, datand de 3 milioane de ani. Obiectul este expus din greseala la la lumina solara, ceea ce cauzeaza turbulente electromagnetice care se materializeaza intr-un semnal trimis catre una din lunile planetei Saturn. Se planifica o expeditie pentru a explora destinatia semnalului.

A treia poveste ne duce 18 luni inainte, pentru a face cunostinta cu Discovery One, naveta spatiala trimisa in explorarea semnalului extra-terestru pe Saturn. Sir Arthur C. Clarke descrie maiestuos nava spatiala si zborul prin spatiu, trecerea prin centura de asteriozi din jurul planetei Jupiter si sosirea pe Saturn. Nava este controlata de catre o inteligenta artificiala, computerul HAL 9000 si are la bord 5 pasageri, dintre care doar 2 sunt in stare constienta, ceilalti 3 fiind in stare de hibernare. In timpul calatoriei, HAL da cateva erori si astronautii se gandesc sa il dezactiveze. Insa HAL aude discutia si avariaza nava si omoara un membru al echipajului. Bowman, personajul principal, reuseste sa preia controlul navei de la HAL, si afla ca scopul calatoriei lor este explorarea Iapetus, a treia luna a lui Saturn, pentru un posibil contact cu extra-terestrii care plasasera obiectul necunoscut pe Luna. Ajungand la destinatie, descopera un monolit asemanator celui de pe Luna, insa mult mai mare.

Si aici incepe a patra si ultima poveste, cea mai spectaculoasa, in care monolitul se deschide si il trage pe Bowman inauntru. Urmeaza o calatorie fantastica a unui sistem solar necunoscut, cu privelisti de neimaginat si forme de viata necunoscute. In final, este transformat intr-o forma de energie care poate calatori prin spatiu. Finalul ne da un indiciu privind urmatoarea carte din serie, plasandu-l pe acest Copil-Stea, cum i se spune, traversand Universul si intorcandu-se pe Pamant.

2001: O odisee spatiala” este o carte SF complexa, care atinge teme mult discutate, ca originea si evolutia speciilor si scopul nostru in Univers. Este un roman SF de analiza profunda, mai degraba decat un roman SF de aventuri intergalactice.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *