Scara lui Schild, de Greg Egan

30 august 2013
Greg Egan - Scara lui Schild

Greg Egan – Scara lui Schild

Scara lui Schild” este un roman SF al autorului australian Greg Egan, publicat in 2002. Titlul cartii este dat de conceptul cu acelasi nume din geometria diferentiala, definit de matematicianul Alfred Schild.

Romanul este incadrat in categoria hard science-fiction si nu este pentru cititorul de literatura SF clasica. Textul este plin de detalii tehnice din fizica cuantica si cosmologie.

Personajele, plasate intr-un viitor extrem de indepartat, 20.000 ani distanta, sunt oameni care au invatat sa traiasca o viata in care fragilitatea corpului nu mai reprezinta o problema – ei pot oricand beneficia de corpuri nou-noute in caz de accidente sau chiar moarte. Computerele inregistreaza intreaga constiinta a unui om si o transfera in orice alt corp. Tensiunea sexuala lipseste cu desavarsire, caci modificarile genetice au eliminat de mult deosebirile dintre sexe. La fel ca in “Mana stanga a intunericului”, de Ursula K. LeGuin, oamenilor le este straina competitia dintre sexe cu care erau obisnuiti in secolul 21. Toate aceste imbunatatiri genetice au schimbat viziunea  oamenilor asupra vietii si a mortii.

Egan prezinta o varianta fictiva a Teoriei Grafului Cuantic, care determina legile universului in care se petrece actiunea romanului. Intr-un experiment facut de catre fiziciana Cass pe statia orbitala Mimosa pentru a testa limitele legilor Sarumpaet, se creaza accidental o sfera, un fel de univers mai mic, care se extinde si ameninta sa inghita universul cu totul. Oamenii fug din calea sferei spre marginile universului, spre sisteme solare indepartate, insa sfera isi continua si ea expansiunea devoranta.

Sfera, desi ameninta distrugerea universului cunoscut, isi gaseste si aparatori care o considera de mare importanta si considera ca trebuie studiata, nu distrusa. 600 de ani trec si sfera inghite in continuare sisteme solare. Un grup de cercetatori o studiaza in speranta ca vor gasi informatii relevante.

Ce este interesant in aceasta carte este constructia personajelor. Avem de-a face cu doua tabere adverse si, cu toate acestea, personajele nu duc clasica batalie intre bine si rau. Fiecare grupare este bine intentionata, desi au scopuri diferite.

Desi nu este o lectura usoara, cei care se aventureaza sa citeasca “Scara lui Schild”  vor fi recompensati din plin.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *