Sanctuarul, de Marion Zimmer Bradley

14 februarie 2013
Sanctuarul, de Marion Zimmer Bradley

Sanctuarul, de Marion Zimmer Bradley

Sanctuarul este al doilea volum din seria SF “Avalon”, scrisa de Marion Zimmer Bradley in colaborare cu Diana L. Paxson. Seria SF a aparut insa doar sub semnatura autoarei americane  Marion Zimmer Bradley.

Seria Avalon preia temele din legenda regelui Arthur, insa cu accentul pus pe pe povestile femeilor care au modelat istoria Marii Britanii si a legendarei insule Avalon. Este ilustrata istoria insulei, de la crearea acesteia, viata Britanniei sub dominatia romana si trecerea de la religia celtica la crestinism, care a dus la disparitia obiceiurilor celtice stravechi. Evenimentele sunt vazute prin ochii femeilor care au avut influenta politica in timpul vietii lor: Elian, Mare Preoteasa a Sanctuarului, Helena, mama imparatului Constantin, si Morgaine, Mare Preoteasa a Avalonului.

Sanctuarul” plaseaza actiunea in secolul I E.C. in Britannia de Vest, care era pe atunci parte a Imperiului Roman. Intriga romanului se desfasoara pe fundalul cuceririi triburilor celtice si zugraveste implicatiile politice si religioase ale ocupatiei. Romanul orbiteaza in jurul preoteselor druidice care pastreaza vechile ritualuri in Sanctuarul Vernemeton.

Una din principalele povesti din romanul SF este despre iubirea interzisa dintre preoteasa Elian si ofiterul roman Gaius. Povestea este scrisa atat din perspectiva femeii britanice druidice, cat si din cea a barbatului roman legionar.

Elian este aleasa de catre Zeita Suprema sa devina preoteasa in sanctuarul Vernemeton si sa ii succeada la putere Marii Preotese Lhiannon, acum pe moarte. Inainte insa sa auda chemarea Zeitei, Elian se indragosteste de ofiterul roman Gaius, cu care concepe un fiu. Gaius are si sange regal celt, mama sa fiind membra a tribului celt Silures. Elian isi da seama ca fiul ei va juca un rol important in istoria Britaniei, cu sange de celt, druid si roman curgandu-i prin vene, asa ca face mari sacrificii pentru a-l apara.

La fel ca si romanul precedent, “Sanctuarul” este o frumoasa tapiserie de mituri, mistere, romantism, bogata in detalii despre ritualurile druizilor. Volumul SF este o fermecatoare epopee despre rolul unei femei  intr-un punct nevralgic al istoriei, o femeie iesita din tiparele literaturii, o femeie puternica, inteligenta, curajoasa, pregatita sa-si asume un destin tragic.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *