Razboiul uriasilor, de Stephen R. Donaldson

31 august 2013
Stephen Donaldson - Razboiul uriasilor

Stephen Donaldson – Razboiul uriasilor

Razboiul uriasilor” este a doua carte din prima trilogie a seriei SF “Cronicile lui Thomas Covenant, Necredinciosul”. Seria fantasy scrisa de Stephen R. Donaldson cuprinde doua trilogii si o tetralogie aflata inca in lucru.

Prima trilogie, “Cronicile lui Thomas Covenant, Necredinciosul”, a fost publicata intre anii 1977 – 1979.

Personajul care da numele seriei, Thomas Covenant, este un scriitor inversunat si cinic, bolnav de lepra si exclus din societate, insa predestinat a fi salvatorul unei lumi alternative, numite Taramul. In primele sase volume ale seriei, el se lupta cu maleficul si dispretuitul Nobil Foul, al carui plan este sa evadeze din universul fizic si sa se razbune pe Creator.

In prima carte din serie (“Blestemul Nobilului Foul”) “Necredinciosul” Thomas a trecut cu bine printr-o serie de incercari in lumea alternativa in care nu stie cum a ajuns, si s-a intors in lumea reala pentru a lupta in continuare cu lepra. Fiind convins ca totul se intampla in imaginatia lui si ca actiunile lui nu au consecinte, Thomas a facut lucruri ingrozitoare pe care acum le regreta. Dupa cinci saptamani in lumea reala si 40 de ani in cea imaginara, el se intoarce in Taram, din nou fara voia lui si nefiind constient cum se intampla acest lucru. Aici afla ca are o fiica, nascuta in urma unui viol petrecut in prima sa incursiune in lumea alternativa. Elena insa nu il uraste pentru asta, ci din contra, ii poarta o dragoste profunda. De fapt ea este cea care l-a chemat inapoi, convinsa fiind ca impreuna il pot invinge pe Nobilul Foul. Constructia acestui personaj este fascinanta. Alegerea ei de a-l iubi pe infamul ei tata ii este blestem si ea il poarta cu solemnitate. Un alt personaj puternic este Lordul Mhoram, un om de o frumusete interioara dumnezeiasca.

Nobilul Foul are forte nebanuite si aliati numerosi. Elena si Thomas duc o lupta grea din care ies partial invingatori. Elena este ucisa iar tatal ei este trimis inapoi in realitatea lui.

Donaldson construieste o carte spectaculoasa, considerata de multi mult mai buna decat predecesoarea. Personajele sunt memorabile iar povestea dulce-amaruie e emotionanta.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *